Gordon & MacPhail Reserve Littlemill 1991

door | november 14, 2021

Laatst was ik dus aanwezig bij Whiskyfestival Hulst en daar, bij de stand van de Dutch Whiskyteers, vond ik een whisky die ik wel eens zou willen proeven en er dan ook nog eens over zou willen schrijven. Ik proefde tot nu pas twee keer eerder een Littlemill en dat was tijdens de Whiskybase Gathering van 2019. Daar zijn echter geen notities van gemaakt. Nu deed zich de mogelijkheid voor een sample te scoren en er dan eindelijk eens goed voor te gaan zitten.

Littlemill is één van de Lowland distilleries die aan het eind van de vorige eeuw / begin deze eeuw gesloten werden. St. Magdalene was de eerste die in 1983 gesloten werd. In 2002 stopte Dumbarton met productie. In 2002 stopte ook Rosebank maar de verwachting is dat daar vanaf 2022 weer whisky geproduceerd kan worden. Littlemill is al in 1997 gesloten en uiteindelijk in 2004 door brand verwoest. De vaten werden voor de brand gelukkig al veilig weggelegd door eigenaar Loch Lomond.

Bottelaar Gordon & MacPhail kocht een aantal vaten op waaronder ook dit vat. De whisky werd gestookt in januari 1991 toen de distillery nog eigendom was van Gibson International. Vatnummer 92 was een refill bourbon barrel dat uiteindelijk mocht rijpen tot mei 2008. Op een sterkte van 57,4% werden 201 flessen gevuld met de 17yo whisky, uiteraard zonder koude filtering of bijkleuren met caramelkleurstof.

  • Neus: Een zachtzoete geur van honing en bloemen. Ook iets van biscuits of een boerencake. Op de achtergrond ruik ik ook iets van zoet citrusfruit.
  • Smaak: Warm en romig in de mond. Zachte fudge met een licht kruidig tintje. Ook hier weer het idee van biscuits. Citrusfruit neigt hier meer naar een bittertje van grapefruit maar dat is niet overheersend.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waarin het zachtzoete karakter en het bittertje van grapefruit samen mooi aanwezig blijven.

Een mooie kans om eindelijk eens een Littlemill op de website te behandelen. Een mooie whisky is het zéker ook. Wat mij betreft een score van 87 punten waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.