Gordon & MacPhail Ledaig 1999

door | november 9, 2020

Het volgende sample dat ik met jullie wil delen is er een die ik ook weer van Gordon & MacPhail mocht ontvangen. Toevalligerwijs heb ik deze echter ook in mijn eigen collectie staan. Het was namelijk de afsluitende whisky in onze whiskyproeverij met het thema “de eilanden”. Het betreft een Ledaig, een mooi geturfde whisky van het eiland Mull.


Voor de proeverij koos ik deze specifieke botteling vanwege mijn ervaring met twee andere Ledaig bottelingen in mijn collectie. Beiden rond de 10 jaar en beide op een vatsterkte van meer dan 60%. Voor een proeverij waarbij het percentage steeds tussen de 43% en 46,8% was gebleven, leek een afsluiter op 60+% me toch echt wat te gortig. Buiten het percentage is ook de smaak nogal heftig voor de gemiddelde liefhebber. Vandaar dus de keuze voor deze 15yo botteling uit de Connoisseurs Choice van G&M. Een alcoholpercentage van 46%, niet koud gefilterd en niet bijgekleurd.

Neus: Rokerig maar ook fruitig. Banaan en citrusvruchten met een vleugje gerookte ham.

Smaak: Een heel licht pepertje op de tong, licht ziltig. Ook hier weer de mooie zachte rokerigheid gecombineerd met een mandarijntje en iets van tropisch fruit.

Afdronk: De afdronk is mooi van lengte met een lichte zoetheid van de mandarijn die overgaat in een wat zwaardere rook invloed.

Dit was dan ook precies de reden waarom ik in de proeverij koos voor deze afsluiter. Niet te zwaar in de turf maar juist ruimte latend voor de smaken die het hout de whisky mee gaven. Een prachtig voorbeeld uit de Connoisseurs Choice serie van Gordon & MacPhail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *