Gordon & MacPhail Glenturret 2002

door | november 9, 2020

Als onderdeel van de Wood makes the whisky campagne van Gordon & MacPhail ontvingen we ook dit sample van een Glenturret whisky, toevallig een van de distilleries die we in 2016 gingen bezoeken.


Glenturret is de oudste nog werkzame distillery in Schotland. Opgericht in 1775 als de Hosh Distillery werd de naam Glenturret in 1875 overgenomen van een gesloten nabijgelegen distillery. Ondanks de rijke historie is de distillery nooit groter geworden. Er zijn 2 stills in gebruik en jaarlijks leveren zij zo’n 340000 liter pure alcohol  op. Sinds 2002 is Glenturret het centrum van The Famous Grouse Experience.

De whisky dan. Dit specifieke sample ontvingen we van bottelaar Gordon & MacPhail als onderdeel van hun Wood Makes The Whisky campagne. Het betreft een whisky uit The MacPhail’s Collection, een kleine en exclusieve range aan speciaal geselecteerde Schotse whisky’s. De whisky is gedistilleerd in 2002 en gebotteld op 21 december 2015. Aangezien het theoretisch mogelijk is dat er een distillaat in zit dat tussen 22 en 31 december 2002 geproduceerd is houd ik voor de zekerheid een leeftijd aan van 12 jaar maar 13 jaar is aannemelijk. Rijping heeft plaatsgevonden in first fill Sherry butts en botteling heeft plaatsgevonden op een alcoholpercentage van 43%.

Neus: Subtiel, fris, zoete appel, rozijnen en hij doet mij ietwat grassig aan

Smaak: Moutig, ook weer zoete sherry tinten waarbij met name appel bij me boven komt. Dit wordt aangevuld met een ligt randje kaneel. Een licht romig mondgevoel.

Afdronk: In de middellange afdronk denk ik vooral aan een ouderwetse appeltaart. Rijk gevuld met appel, rozijnen en kaneel.

Geen sherrybom en waarschijnlijk zijn hier dan ook geen vaten gebruikt waar Oloroso of PX sherry in gezeten heeft. De whisky is wel mooi subtiel, lekker fruitig en zeer prettig drinkbaar.

Ik ben zeer benieuwd naar wat we bij ons bezoek aan de distillery allemaal gaan zien en meemaken. Uiteraard zullen we ook hierover uitgebreid berichten. Wil je meer weten dan kun je natuurlijk alvast op deze website kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.