Gordon & MacPhail Glenallachie 1999

door | november 9, 2020

Nog een sample dat we mochten ontvangen van Gordon & MacPhail is er een uit de Connoisseurs Choice serie. Het betreft een whisky van Glenallachie, een distillery waar ik volgens mij nog nooit iets van heb geproefd. Ik zal deze whisky daarom eens goed gaan bestuderen.


In 2017 vierde de Glenallachie Distillery haar 50 jarig bestaan en is daarmee nog relatief jong. De distillery is gebouwd aan de voet van de berg Ben Rinnes. Het water wordt gewonnen uit beekjes die vanaf de berg stromen en is afkomstig uit bronnen en van smeltwater. Gisting vindt plaats in zes roestvrij stalen washbacks en er zijn vier stills in gebruik om een totaalproductie van 3,2 miljoen liter alcohol te realiseren. Veruit het meeste daarvan wordt gebruikt in blends (van eigenaar Pernod Ricard) al zijn er ook twee eigen bottelingen beschikbaar. Uiteraard worden ook vaten verkocht aan onafhankelijke bottelaars en dit sample is daar uiteindelijk een resultaat van.

  • Neus: Fris, honing en citrus (in de richting van limoen)
  • Smaak: Mooi kruidig begin met een licht rokerig tintje. Ook hier weer honing, verder is er niet heel veel diepgang maar toch is ie prettig om te drinken
  • Afdronk: Prettig van smaak, medium van lengte.

Al met dal is dit zo’n whisky die je na een blinde aankoop best kunt waarderen. Met een verkoopprijs van rond de €55,00 een prima geprijsde 15yo whisky. Zoals altijd op natuurlijke kleur gebotteld op 46% alcohol. Uiteraard danken wij Gordon & MacPhail voor het versturen van dit sample uit de Wood makes the whisky campagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *