Gordon & MacPhail Glen Albyn 1972

door | oktober 6, 2022

Vorig jaar was ik aanwezig bij de eerste editie van Whiskyfestival Hulst. Dit festival werd georganiseerd door whiskymaatje Denny Mac Taggart en dus wilde ik er wel een kijkje gaan nemen. Bij de stand van Alex Oger kwam ik een geboortejaarwhisky tegen die ik proefde en waar ik uiteindelijk het restant uit de fles van kocht en zo kwam deze Gordon & MacPhail Glen Albyn 1972 terecht in mijn samplevoorraad.

Ook deze whisky proefde ik dus al eerder, bijna een jaar geleden om precies te zijn. Dat kleine nipje bij het festival maakte meteen een mooie indruk dus toen Alex me zei dat ik restant kon overnemen, voor een zeer schappelijke prijs, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Thuisgekomen bleek er nog een 10cl sample over te zijn.

Glen Albyn was een vrij kleine Highland distillery aan de oevers van Loch Ness. Er was dus altijd ruim voldoende water aanwezig maar in de jaren ’80 van de vorige eeuw bleek de distilleerderij niet meer rendabel te zijn en in 1983 werd deze dan ook gesloten. Heel af en toe kom je nog een verdwaald flesje tegen en dit was er dus een van.

Foto Whiskybase.com

Nu ben ik zover dat ik kan vieren dat mijn geboortejaar 50 jaar geleden was en ik dus de whisky’s kan proeven die ik uit dat jaar bij elkaar verzameld heb. Na de Adelphi Invergordon en de signatory Vintage Glenrothes is dit het derde sample en dan staat er nog een nieuwe fles te wachten om geopend te worden.

Deze Glen Albyn werd dus gedistilleerd in 1972. De whisky werd op 25 jarige leeftijd gebotteld door Gordon & MacPhail in hun Connoisseurs Choice serie. Inmiddels zit de whisky dus al net zo lang in de fles als dat hij in het vat heeft gezeten. Voorafgaand aan het bottelen is het alcoholpercentage op 40% gebracht, er is koud gefilterd en er is bijgekleurd volgens de informatie op Whiskybase. Ik ben benieuwd.

  • Neus: Zacht, zoet en licht kruidig. Ook komt er een zoete fruitigheid boven die doet denken aan ingeblikte abrikozen en perzikpartjes.
  • Smaak: Droge kruidigheid met een hint van laurierdrop. Zacht met ook weer een mooi zoetje van ingeblikt fruit. In de smaak ervaar ik verder een licht rokerig tintje.
  • Afdronk: Licht drogend, licht rokerig met een zoetje. Helaas een voor mij te korte afdronk.

Mooi om zo’n oude whisky te kunnen proeven. Een whisky uit een tijd waarin de beleving nog heel anders was. Een mooie whisky met een te korte afdronk en dat laatste zorgt ervoor dat ik op 86 punten blijf steken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *