Gordon & MacPhail Dalmore 2001

door | november 9, 2020

Tijd om weer eens een sample te beoordelen en zoals al vaker is ook dit weer eens een sample uit de Wood Makes The Whisky campagne van Gordon & MacPhail. Dit keer proef ik een Dalmore uit de Connoisseurs Choice serie.


De whisky is gedistilleerd in 2001 en is na een rijping van minimal 13 jaar gebotteld op 5 augustus van 2015. Botteling heeft, zoals altijd in de huidige CC-serie, plaatsgevonden op een alcoholpercentage van 46%. De whisky is niet koud gefilterd en is niet kunstmatig bijgekleurd (iets wat je bij de standaard bottelingen van Dalmore niet kunt zeggen…).

De kleur is zeer licht, een kleur van witte wijn. Amerikaans wit eiken dat waarschijnlijk al vaker is gebruikt voor de rijping van whisky’s? Maar eens ruiken en proeven.

  • Neus: Verrassend mooie neus met vooral fruitige tinten. Appel, banaan, tropische vruchten. Na een tijdje een vleugje mangothee.
  • Smaak: Een romige structuur in de mond. De smaak doet me wat rokerig aan op een prettige manier. Iets van gebrande amandel. Een licht pepertje op de tong. De banaan uit de geur komt ook in de smaak weer terug op de achtergrond. Verder een subtiel vleugje citrus.
  • Afdronk: Prettig van lengte. Ook hier de fruittinten in combinatie met de gebrande amandel.

Ik ben helemaal geen kenner van Dalmore. Ik heb ooit een 15yo geproefd en was daar niet bijster van onder de indruk. Als ik dat eenmaal heb zal ik ook niet snel een fles kopen van de distillery. Deze zou ik dus op basis van die ervaring hebben laten staan. Ik moet echter zeggen dat deze G&M botteling me ontzettend meevalt. Zo zie je maar dat vooroordelen ook in de whiskywereld niet altijd terecht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *