Gordon & MacPhail Craigellachie 1997

door | november 9, 2020

Craigellachie, ik schreef er aan paar keer eerder over. Een distillery waarvan veruit de meeste whisky verdwijnt in blends en waarvan een gedeelte verkocht wordt aan onafhankelijke bottelaars. Gelukkig is er tegenwoordig ook een standaard range van deze mooie Speyside distillery verkrijgbaar. Toch ga ik het ook nu weer hebben over een door een onafhankelijk bottelaar gebottelde versie.


Het is weer een sample uit de Connoisseurs Choice serie van Gordon & MacPhail. De whisky is onderdeel van The Wood Makes The Whisky campagne waarin het concern de invloed van het hout op de whisky duidelijk wil maken. Gebotteld op een alcoholpercentage van 46%, niet koud gefilterd en niet kunstmatig gekleurd. Drie criteria waar de Connoisseurs Choice serie zich door laat kenmerken. Het sample stond al een aantal maanden in mijn kast en toch kom ik er nu pas aan toe het te proeven. Mijn bezoek aan The Whiskybase Gathering triggerde mijn interesse.

Het was in Rotterdam dat ik namelijk mocht proeven van een casksample van het Craigellachie vat dat door de CasQueteers is aangekocht. Voor de vaste lezers, dat vat waar ik laatst dus een aandeel van heb gekocht. Ten tijde van het samplen was de whisky zo’n 6 jaar jong maar toch zat er al een zeer prettige smaak en romigheid aan. Ik moet nog een paar jaar wachten tot mijn aandeel in flessen zit verpakt. Voor nu ga ik me maar eens verdiepen in de botteling van Gordon & MacPhail.

De whisky is gedistilleerd in 1997 en is vervolgens te rijpen gelegd in refill Bourbon barrels. Botteling vond plaats op 1 juli 2014 en dat wil zeggen dat we met een 16yo whisky te maken hebben.

  • Neus: Lichte neus met citrustinten, kokos en er lijkt een vleugje rook bij te zitten.
  • Smaak: Ook hier weer fruitig. Citrus in de richting van grapefruit. Verder een licht pepertje. Na een paar slokjes krijg ik ook iets van geroosterde amandelen.
  • Afdronk: De afdronk is niet heel lang. De fruittinten blijven hangen met het vleugje amandel.

Een prettige whisky die ik waarschijnlijk een paar maanden geleden nog wat beter had kunnen waarderen. Dit lijkt me namelijk meer een dram voor een mooie nazomer avond. Voor nu geef ik er een score van 82 punten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.