Gordon & MacPhail Benriach 1997

door | november 9, 2020

De allereerste proeverij die Peter en ik zelf presenteerden was een horizontale BenRiach proeverij. Met zes verschillende whisky’s trokken we door de range van de distillery. Onze meest recente proeverij ging over twee onafhankelijke bottelaars. Eén daarvan was Gordon & MacPhail, een bottelaar waar we een zeer mooi contact mee hebben. Dit BenRiach sample ontvingen we als onderdeel van hun Wood Makes The Whisky campagne. Ik ben benieuwd hoe het hout deze whisky heeft beïnvloed.


Deze botteling komt uit de Connoisseurs Choice serie. Deze serie kenmerkt zich door een aantal gestandaardiseerde eigenschappen van de whisky’s. Altijd non-chillfiltered, altijd op de natuurlijke kleur en standaard gebotteld op een percentage van 46%. Allen eigenschappen waar ik prima mee kan leven.

De vaten waaruit deze botteling afkomstig is zijn refill Sherry hogsheads. De overeenkomst tussen de gebruikte vaten is dat de spirit waarmee ze gevuld zijn, gedistilleerd is in 1997. Wanneer precies is niet bekend, de bottelingdatum is wel bekend en is 20 maart 2014. De leeftijd van deze BenRiach is daarmee dus met een zeer redelijke mate van zekerheid vast te stellen op 16 jaar.

Neus: Een frisse en fruitige eerste indruk waarbij een appeltje naar boven komt (iets dat ik me ook nog herinner van de proeverij die we deden). Verder wat honing en amandel. Na een tijdje in het glas komt er lichte hint van witte chocolade naar voren.

Smaak: Een lichte tot medium body. Bij de eerste nip valt de kruidigheid direct op. Een wit pepertje prikkelt de tong maar is niet te overheersend. Ook hier proef ik het appeltje maar zeker ook wat vleugjes romige chocolade. Ik proef ook een licht rokerig tintje van geroosterde amandelen.

Finish: Prettig van lengte, de smaken van het appeltje, de chocolade en de amandelen blijven mooi in balans aanwezig.

Een prettige whisky die naar mijn idee heel goed past bij een mooie voorjaarsavond buiten in de tuin in goed gezelschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *