Glenburgie 1995, Gordon & MacPhail

door | november 11, 2020
Untitled

In januari 2018 kwam er voor mij een einde aan een periode van zestien maanden dagdienst. Een periode die begon in oktober 2016, net nadat deze whisky werd gebotteld. Niet veel later stond deze fles al bij Slijterij Caves Hubert Zeegers op de plank. Toen al leek deze Glenburgie mij een heerlijke whisky en nu bleek dat ie nog niet was verkocht, besloot ik me maar te ontfermen over deze fles. Om de drukke periode af te sluiten? Ach, je kan maar een reden hebben om een mooie fles te kopen niet dan?


De spirit werd gedistilleerd op 8 juni 1995. Voor de rijping werd gekozen voor een first fill sherry puncheon met vatnummer 6346. Dit type sherryvat is kwa inhoud ongeveer even groot als een butt maar de vorm is wat korter en boller. Verder zijn de staven waar het vat uit gemaakt is, wat dunner dan gebruikelijk. In dit vat mocht de whisky zich ontwikkelen tot op 28 september 2016 werd overgegaan tot botteling.

Zoals altijd bij de Cask Strength Serie van Gordon & MacPhail is deze whisky gebotteld op de kleur zoals deze uit het vat kwam. Ook is er niet koud gefilterd waardoor de diverse aroma’s prachtig aanwezig konden blijven. Botteling vond plaats op de vatsterkte van 57,9%. Het belooft weer een krachtig glaasje te worden.

  • Neus: Zoete tinten van pure chocolade en gedroogd fruit, dadels en vijgen. Ook een licht vlezige toon gemarineerd met een drupje sojasaus. Later verdwijnen deze zwavelige tonen voor meer fruitige geuren. Met name donkere rijpe kersen komen dan door. 
  • Smaak: Bij de eerste nip wat kruidiger dan de neus doet vermoeden. Kaneel en laurier maken echter snel plaats voor weer de pure chocolade. Een bittertje daarvan in combinatie met wederom het zoet van donker fruit.
  • Afdronk: Middellang en prettig van smaak. Ook hier komen de verschillende aroma’s uit neus en smaak om beurten weer voorbij. 

Al met al een stevige whisky met flink wat invloed van het sherryvat. Als je echt het karakter van de distillery wil proeven is dat met deze whisky zeer moeilijk te doen. Daar zou je ook beteren een bourbon hogshead gerijpte versie voor kunnen proberen. Wil je gewoon genieten van een prachtige sherrybom, dan ben je zeker aan het goede adres. Ik ben er in ieder geval zeer tevreden mee dat deze fles nu ook in mijn collectie staat. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *