Een buitenkansje van Benromach

door | november 9, 2020

“Heb jij nou alweer iets besteld?” klinkt het als er weer eens een bus van DHL voor de deur stilstaat. De chauffeur stapt uit en pakt een voor mij inmiddels bekende bruine envelop uit de laadruimte. Ook de samplepakketjes van de Wood Makes the Whisky campagne van Gordon & MacPhail komen in deze verpakkingen naar Oss. Ik ben dus benieuwd wat ik nu weer aan zal treffen. Ik ben blij verrast als ik zie dat het pakketje deze keer afkomstig is van de Benromach distillery (eigendom van G&M). Zouden ze… ?


Ja hoor, het zorgvuldig verpakte flesje bleek de zeer recent uitgebrachte Benromach 1974! Gedistilleerd in 1974 en 41 jaar gerijpt in een Sherry Cask met vatnummer 1583. Uiteindelijk lieten de engelen nog voldoende whisky over om 452 flessen te vullen met een ABV van 49,1%. Ik voel me zeer vereerd dat ik dit juweel in mijn glas mag hebben…

Neus: Zacht, fruitig in de richting van appel, peer en perzik. Er lijkt zelfs een vleugje honingmeloen door te komen. Ook wat gedroogd fruit en met name rozijnen.

Smaak: Ook hier weer zacht. Een vol en romig mondgevoel. Het fruitige karakter is ook hier weer aanwezig. Er komt echter ook iets van een bittertje naar voren. Het lijkt iets van rokerigheid maar dit trekt al snel in de richting van pure chocolade.  Mooi complex!

Afdronk: Heerlijk! Een mooie lange afdronk waarbij het chocolade bittertje langzaam plaatsmaakt voor de appel die ik in de geur direct tegenkwam.

Dit is een whisky die ik normaal nooit zal kopen. Dat heeft echter niets te maken met de smaak of de kwaliteit… Wat een prachtig mooie whisky is dit, het is alleen jammer dat deze mijn budget ver overstijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *