Golden Cask Tormore 1988

door | november 13, 2020

Het is alweer een hele tijd geleden dat we iets over een Tormore whisky schreven. Al ruim 3,5 jaar zelfs en dat is niet omdat we er niet enthousiast over waren. Tormore is zo’n distillery waar heel veel geproduceerd wordt voor de blends, een gedeelte voor hun eigen bottelingen (14yo en 16yo) en een gedeelte beschikbaar komt voor de onafhankelijke bottelaars. In dit geval proeven we een sample van een whisky uit 1988 die werd gebotteld door bottelaar House of Macduff in de Golden Cask serie.


Het betreffende sample stond eenzaam en alleen bij Wijnhuis Oss op het schap. Niet dat er geen mooie Golden Cask flessen omheen stonden. De Tormore stond er echter niet meer bij en dus was het niet langer nodig het sample beschikbaar te hebben voor klanten. Een mooie kans voor ons dus weer.

Zoals gezegd is de whisky gedistilleerd in 1988. Botteling vond in 2015 plaats nadat de whisky een leeftijd van 27 jaar had bereikt. Er werd geen kunstmatige kleuring of koude filtering toegepast en ook werd de vatsterkte van 50% niet aangepast. Het vat leverde een oplage van 226 flessen op en een deel daarvan werd door Erik Molenaar naar Nederland gehaald. We gaan er maar weer eens goed voor zitten. Op gepaste afstand van elkaar (zo’n 1,7km zelfs…).

Notities van Peter

  • Neus: Eerst zoet met honing, vanille en bloesem, later komen er meer mout, gras en hooi naar voren.
  • Smaak: Een fijn mondgevoel, meteen wat sinaasappelschil. Behoorlijk moutig en bitter met een zoet randje van appel en wat peer.
  • Afdronk: Middellang met weer citrus schil en appel en honing.

Het is best een mooie Whisky, al denk ik dat er net wat te veel bittere smaken in zitten. Ik zou ook niet zeggen dat deze 27 jaar op vat heeft gerijpt. Misschien is dat zelfs te lang geweest en zorgt het hout voor de bittere smaken. Absoluut geen slechte whisky, maar zeker ook geen hoogvlieger.

Notities van Jeroen

  • Neus: Geuren van honing en citrusfruit aangevuld met wat grassige en zelfs moutige tonen. 
  • Smaak: Zoet met een bittertje van de schil van citrusfruit. Een licht pepertje op de tong maar verder weinig diepgang. 
  • Afdronk: Medium lengte met vooral de grassige tonen omgeven door een zoet randje

Ik ben niet heel positief over deze botteling. Hij drinkt prima weg maar ik had meer diepgang verwacht na 27 jaar rijping. Het is net alsof het vat al heel veel moeite heeft moeten doen om dit punt te bereiken en dat de caskmanager heeft ingezien dat het niets extra’s meer kon bieden om het vat nog drie jaar te laten liggen. 

Nadat we beiden afzonderlijk van elkaar dit sample proefden zei Peter dat deze whisky misschien wel een mooie finish had kunnen gebruiken. Een half jaar in een first fill sherry hogshead had hier wellicht iets heel moois van kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *