Golden Cask Speyside 23yo

door | november 13, 2020

Onbekend maakt onbemind? Of is het formaat van de flessen niet handig gekozen? Feit is dat om de een of andere reden de House of Macduff Golden Cask Reserve bottelingen niet bij iedereen even populair zijn. Het zal toch niet aan de whisky liggen? Wij mochten van Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss een paar exemplaren proberen om in ieder geval het laatste te testen. 


We starten met een 23yo whisky die werd gedistilleerd bij de Speyside Distillery. De spirit voor deze whisky vond zijn oorsprong in 1992 en er werd gekozen voor een vat waar wij nog niet eerder van gehoord hadden. Een sherry vat gemaakt van Zuid Afrikaans eikenhout. De eik is van oudsher geen inheemse boomsoort in Zuid Afrika maar werd er in de 17e eeuw door de Nederlanders geïntroduceerd. De grond was er goed voor wijnbouw en wijn moest immers in vaten kunnen rijpen… Het eikenhout vond zijn weg terug naar het sherry gebied in Spanje en vervolgens naar de Speyside om er aan een whiskyavontuur te beginnen. Wij zijn benieuwd naar het resultaat.

Foto afkomstig van Whiskybase.com

Notities van Peter

  • Neus: Beetje rum-achtige aroma’s met basterd suiker/ karamel. Later een beetje grapefruit en hout aroma’s. 
  • Smaak: Best heftig zonder water. Een scherpe smaak die ik niet direct kan thuisbrengen, maar een rode peper is waar het me aan doet denken qua mond gevoel. Kruidige smaken van laurier en kaneel. Karamel, wat tropische vruchten, een beetje rood fruit en een bittertje.
  • Afdronk: Lang en scherp met veel hout en sinaasappelschil. Er blijft uiteindelijk een zoete smaak hangen die we weer aan rum doet denken.

Een hele bijzondere whisky en wat mij betreft erg interessant! Ik zou hem graag nog eens proeven, maar zou er direct wat water bij doen om het scherpe randje er wat af te halen. Het is een complexe dram die ik waarschijnlijk steeds meer zou gaan waarderen.

Notities van Jeroen

  • Neus: Kruidig met een licht zoet tintje, zoete soja? Daarnaast een bitter tintje van geraspte sinaasappelschil.
  • Smaak: Een prikkelend, haast mousserend mondgevoel. Ook hier weer vooral een kruidig karakter in de richting van laurier en zoethout.
  • Afdronk: Een vrij lange afdronk met een wat drogend karakter in de mond. Ook weer het kruidige idee. In de afdronk zelfs iets ziltigs van salmiak.

Ik heb water toegevoegd waarna het prikkelende mondgevoel wat minder werd. Voor de rest veranderde er niet veel aan het smaakbeeld. Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden. Niet mijn favoriet van de afgelopen maanden… 

Golden Cask bottelingen worden in Nederland op de markt gebracht door Erik Molenaar, ook bekend van Kintra en Wagging Finger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *