Glenturret 2004, Douglas Laing Old Particular

door | november 13, 2020

Het heeft even moeten duren maar afgelopen weekend was het eindelijk zover. Deze fles, aangekocht tijdens de zomervakantie van 2018, werd geopend. Het was een deel van mijn bijdrage aan de line up van “Mini Maltstock 2019” in de achtertuin van Marc.


Eigenlijk zou deze fles bij de editie van 2018 al mee zijn afgereisd naar Olland maar aangezien ik er toen net aan had toegegeven te kampen met een burn-out was het niet het meest verstandige moment voor een dergelijk whisky-uitstapje. Ik maakte wel de belofte deze dan maar weg te zetten voor de volgende editie en nu was het dus zo ver. De door Douglas Laing gebottelde Glenturret zou geproefd gaan worden in goed gezelschap.

Dit is een fles waarvan we er in Nederland niet veel voorbij hebben zien komen. Deze Old Particular, The chairman’s Choice Glenturret 2004 is namelijk speciaal gebotteld “for our UK emporiums” zoals dat dan zo mooi op de fles staat. Maar goed, in de zomer van 2018 was ik met mijn gezin op vakantie in Schotland en vond ik deze fles bij een slijter in Glasgow. Ik hoefde niet lang na te denken…

De whisky werd gedistilleerd in maart 2004 en vervolgens te rijpen gelegd in een sherry puncheon. Het vat kreeg het nummer DL12482 mee van de bottelaar. Na 14 jaar en een maand werd rijping werd overgegaan tot botteling. Hierbij werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. Ook werd er niet verdund met water zodat de vatsterkte van 57,3% gehandhaafd bleef. Het vat leverde een opbrengst van 334 flessen op.

  • Neus: Heel mooi! Zoete tinten van pure chocolade, gedroogd fruit en zoete pijptabak. Een kruidig randje in de richting van ontbijtkoek.
  • Smaak: Een mooie kruidige start met een pepertje en een vleugje kaneel. Zoet van gedroogd fruit en pure chocolade. Ook een notig randje van koffie en een hint van gebrande amandel.
  • Afdronk: Mooie lange afdrong waarin het zoete en het licht rokerige tintje strijden om de hoofdrol.

Al met al een zeer mooie en vrij complexe whisky. Tot mijn verbazing zijn er nog steeds flessen verkrijgbaar via de shoplinks die je op Whiskybase terug kunt vinden. Ik heb toch sterk het idee dat wanneer deze botteling exclusief voor Nederland op het label had staan, deze al lang en breed was uitverkocht. Wat mij betreft terecht getuige mijn score van 88 punten voor dit juweeltje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *