Douglas Laing Old Particular Glenburgie

door | november 11, 2020

Jeroen schreef een stukje over zijn nieuwe aanwinst, een Glenburgie 1995 gebotteld door Gordon & MacPhail. Drie weken daarvoor kocht ik ook een Glenburgie, maar dan van de onafhankelijke bottelaar ‘Douglas Laing’. Genoeg redenen om deze in te schenken en het met jullie te delen.


Glenburgie is een distilleerderij gelegen in de Speyside en produceert alleen Single Malt Whisky. De Whisky is eigenlijk uitsluitend bedoeld voor blends als Ballantine’s en Old Smuggler, maar zo nu en dan komen er ook een aantal vaten bij wat onafhankelijke bottelaars terecht. Gelukkig, want zo kunnen wij er ook ‘puur’ van genieten.

Ik was een aantal jaren geleden al aardig verrast door een Whisky van deze niet zo bekende distilleerderij. Ik kocht een fles van ‘The Ultimate’, omdat ik erg nieuwsgierig was naar deze Single Malt. Het bleek een goede koop, want ik heb iedere keer van deze prachtige Whisky genoten.
Maar een week of drie geleden was de fles toch echt leeg en vond ik het nodig om direct weer een nieuwe Glenburgie aan te schaffen. Het werd een botteling van Douglas Laing’s Old Particular.

Glenburgie 18yo Douglas Laing’s Old Particular

Gedistilleerd: Juni 1997
Gebotteld: Augustus 2015
Refill Sherry Butt DLI10873
744 flessen
48.4% ABV

Neus: Mout, gras, hout, karamel, vanille en citroen.
Smaak: Vol, warm, met perzik en tropisch fruit, citrus en wat kruiden en eiken.
Afdronk: Lang met eerst nog het fruitige wat over gaat in hout en kruiden. Wat droog met een bittertje aan het einde.

Daar waar de Glenburgie van Jeroen een enorme invloed van het sherry-vat blijkt te hebben, is deze refill minder beïnvloedt door de sherry, maar wel door het hout. Dit betekent dat er meer van het distillaat en het profiel van de distilleerderij naar voren komt. Ik ben erg tevreden met deze Whisky en deze heeft me dan ook weer erg verrast. Ik vind het een prachtige Whisky, maar ik denk dat dit er een is waarvan je houdt of juist niet. Heel anders dan de eerder genoemde fles van ‘The Ultimate’ en schijnbaar ook een groot verschil met de fles van Jeroen. We moeten ze maar eens snel naast elkaar proeven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *