Fettercairn 2007, Clan Denny

door | november 13, 2020

De zomer is officieel ten einde maar dat weerhoudt mij er niet van nog even een zomers drammetje te behandelen. In dit geval ga ik het hebben over een Fettercairn die onder het Clan Denny label gebotteld is. Een bij het grote publiek niet zo bekende distilleerderij en dan ook nog een bottelaar waar we in Nederland niet heel veel van tegenkomen. Dan is het voor ons vaak al interessant. Zo ook deze keer.


De Clan Denny bottelingen worden uitgebracht door het Douglas McGibbon & Co. concern, een onderdeel van Douglas Laing. Het moederbedrijf draait al ruim 70 jaar mee in de whiskywereld en kent een flinke range aan bottelingen. Douglas McGibbon is vooral bekend vanwege de Provenance serie en deze Clan Denny serie. Daarnaast staat er bij vele slijters wel een Mc Gibbon’s Red Ribbon blend op de schappen. 

Fettercairn dan. Deze Highland distillery werd al in 1824 opgericht door Alexander Ramsay. Inmiddels is Whyte & Mackay Distillers al sinds 1973 de eigenaar van deze distillery. Jaarlijks wordt er ruim 2 miljoen liter spirit geproduceerd. Een deel daarvan verdwijnt in de Whyte & Mackay blends. Ook wordt er een aantal eigen bottelingen geproduceerd die, naarmate de leeftijd vordert, heel aardig gewaardeerd worden. En dan zijn er natuurlijk nog de onafhankelijke bottelaars die af en toe een vaatje op de kop kunnen tikken. 

Deze Fettercairn werd gedistilleerd in juni 2007. De spirit werd te rijpen gelegd in een refill hogshead dat uiteindelijk de code DMG 12065 mee zou krijgen. In augustus 2017 werd de inhoud verdund tot een aangename sterkte van 48% en vervolgens gebotteld in 403 flessen. Er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd.

  • Neus: Vooral honing met een vleugje gebrande amandel. Daarnaast ook een hint van limoen.
  • Smaak: Licht prikkelend in de mond. Een licht bitter citrustintje dat wordt aangevuld met een dun laagje zoete honing.
  • Afdronk: Redelijke lengte met smaaktonen van zoete honing en citrusfruit.

Zoals in het begin al gezegd is dit wat mij betreft echt een zomerse whisky. Een licht profiel waarbij het vat niet heel actief is geweest. Iets dat je vaker ziet met refill hogsheads. Het is zeer zeker niet de beste fles in mijn collectie maar ik durf hier zeker wel een score van 84 punten aan te hangen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *