Een Mortlach, gebotteld op mijn verjaardag

door | juni 24, 2021

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een botteling van The Ultimate aangeschaft had. Een prima bottelaar maar ik was meer bezig met Cadenhead en Adelphi zullen we maar zeggen. Nu vond ik echter een flesje die me nu, met alles wat er om me heen gebeurt, zodanig aansprak dat ik zeker moest kopen. Een Mortlach op vatsterkte die op mijn verjaardag werd gebotteld. Dat laatste trok me echt over de streep al zijn de distillery én de bottelaar natuurlijk ook hele goede redenen.

Eigenlijk was ik van plan om nóg een oude grain toe te voegen aan mijn collectie maar daar begon ik tóch over te twijfelen en bij twijfel… juist. Ik besloot dus te gaan voor iets anders en die fles komt binnenkort aan de beurt. Maar ja, het budget voor de oude grain was al ingecalculeerd dus keek ik tijdens mijn digitale vooronderzoek nog maar eens wat rond of er binnen dat budget nog wat bij te scoren was.

Ik heb dan een aantal onafhankelijke bottelaars waar ik standaard naar kijk en als ik er op die manier nog niet helemaal uit lijk te komen dan ga ik nog eens zoeken maar dan op de naam van distilleerderijen. Deze fles kwam in beide zoektochten bovendrijven als een mooie optie. Zowel The Ultimate als Mortlach kunnen prachtige resultaten overleggen en dus besloot ik nog iets verder te kijken naar deze optie en wat bleek…

De whisky werd gerijpt in een hogshead met vatnummer 301453. Dit vat werd gevuld op 26 januari 2009 en op 19 september 2019 werd overgegaan tot botteling. Laat dat nou net mijn verjaardag zijn. Ik was verkocht… Er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd en de vatsterkte werd gehandhaafd op 57,6%.

  • Neus: Een mooi zoetje van honing en vanille. Een lichte kruidigheid en heel licht zwavelig rooktintje. Later komt ook een vleugje appel voorbij.
  • Smaak: Het zwavelige is niet aanwezig in de smaak, het appeltje komt hier des te meer naar voren. Een licht pepertje op de tong en ook hier weer mooie zoete tinten van honing en vanille. Alles wel bescheiden en in balans.
  • Afdronk: Middellang met vooral een lichtzoet karakter.

Een bescheiden Mortlach. Mooi van kwaliteit, fijne balans zonder echte uitschieters. Wat mij betreft een prima score van 86 punten waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *