Een Deanston van Signatory Vintage

door | november 13, 2020

Deanston, vorig jaar tijdens de vakantie met mijn gezin ben ik er een paar keer voorbij gereden. Ik loop ook met regelmaat de flessen Deanston voorbij bij de slijterijen waar ik kom, al moet ik eerlijk zeggen dat ik eerder een Deanston Virgin Oak in de kast had staan en er nu nog steeds een Deanston 2008 Bordeaux Cask staat waar zo af en toe erg van kan genieten. Een Deanston van een onafhankelijk bottelaar had ik nog niet in de collectie gehad en toen deze fles voorbij kwam in de WWW groep op Facebook was het in ieder geval een poging waard hem te winnen. En zo geschiedde…


Het duurde overigens nog wel een aantal weken voordat de fles uiteindelijk geopend zou worden. Ik nam deze fles mee naar Gouda toen we daar de BYOB van de Warriors bezochten. Het was mijn eerste kennismaking met de inhoud en dus nam ik deze op het begin van de betreffende middag. Het viel me direct op dat de inhoud me positief verraste. Vandaag is het tijd er eens wat dieper op in te gaan.

Deze whisky werd in augustus 2006 gedistilleerd. Voor de rijping werd gekozen voor een sherry butt dat het nummer 900130 mee kreeg. afgelopen januari werd besloten het vat te bottelen. De leeftijd van 12 jaar werd daarmee ruim bereikt.

Botteling vond plaats voor Kirsch Whisky in Duitsland zoals in die periode vaker bottelingen speciaal voor winkel(keten)s werden uitgebracht. Het betreft een botteling van Signatory Vintage die werd gebotteld volgens het regime van de Unchillfiltered Collection. Geen koude filtering dus maar ook geen bijkleuring. Wel is deze verdund tot de voor die serie bekende sterkte van 46%. Een serie waarvan ik al vaker zeer prettige bottelingen mocht proeven. 

  • Neus: Fruitig met een licht kruidig randje. Het kruidige heeft wat weg van een groentebouillon en het fruitige wordt vooral gekenmerkt door zoete citrusvruchten als sinaasappel en mandarijn. 
  • Smaak: Een lichte prikkel op de tong, verder een romig mondgevoel. Vooral weer sinaasappel en mandarijn maar hier komt ook een vleugje pure chocolade naar boven zonder de overhand te nemen. Mooie balans tussen deze smaken.
  • Afdronk: Een zeer mooie lengte met ook weer citrus en een klein stukje pure chocolade.

De positieve eerste indruk wordt thuis achter de laptop nog maar eens bevestigd. Een prima dram die wat mij betreft een hele mooie 85 score krijgt. Er leuk om deze gewonnen te hebben want deze aankopen zal nog niet meevallen. Misschien dat er in Duitsland nog ergens een staat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.