Een 22yo Glenallachie van Whiskybase

door | mei 20, 2021

De meeste whiskyhobbyisten zijn wel bekend met de Whiskybase website. Een dynamische database waarin inmiddels een gigantisch aantal whisky’s vermeld, beschreven en beoordeeld wordt en dat allemaal door de leden zelf. Met regelmaat, als er wat te vieren valt, komt de website met een botteling in eigen beheer. Zo ook in dit geval. Deze 22yo Glenallachie werd gebotteld als nummer 110000 in de database. Nu, bijna 3 jaar later, staan er inmiddels al ruim 180000 flessen op de website.

Ik ontving ook dit sample weer van Rien Caarels in de al eerder vermelde sampleruil die ik met hem deed. Die ruil vond plaats toen ik ongeveer ook bezig was met een serie over een aantal Glenallachie bottelingen die ik zelf in de collectie heb staan. Een sample van een 22yo whisky van deze distillery kon dus niet ontbreken in mijn verlanglijstje.

Foto Whiskybase.com

De spirit werd gedistilleerd in december 1995. Het gebruikte vat was een hogshead met vatnummer 79. Hierin mocht de whisky tot wasdom komen tot er in juli 2018 werd overgegaan tot botteling. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd en de vatsterkte van 51,8% werd gehandhaafd.

  • Neus: Citrusschil, nog net niet rijpe peer en een vleugje verse ananas.
  • Smaak: Licht prikkelend van een pepertje, daarna vol en romig in de mond. Ook hier een bitter tintje van de schil van citrusfruit met aanvulling van een zoetje van ananas. Later komt er ook iets van caramel door maar dat is echt bij vlagen en heel erg op de achtergrond.
  • Afdronk: Licht drogend, ook weer met citrus en verder lijkt hier een vleugje menthol bij de aroma’s te komen. De afdronk is mooi van lengte.

Over de gehele linie is dit een whisky die mij wel bevalt zonder ergens heel uitgesproken te zijn. Kwalitatief gewoon prima en voor mij een score van 87 punten wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.