Dumbarton 21yo van Watt Whisky

door | april 25, 2023
Dumbarton 21yo van Watt Whisky

Het werd weer eens tijd om samples uit te wisselen met mijn Vlaamse whiskyvriend Jonny Coulon. We zien elkaar niet vaak maar ondertussen zetten we wel af en toe samples apart voor die keer dat we elkaar wel eens zien. Afgelopen Paasweekend was er weer eens zo’n moment en kwam het weer tot een mooie uitwisseling van samples. Zo kreeg ik onder andere deze Dumbarton 21yo van Watt Whisky om eens te proberen.

Mark Watt is een bekende naam in de wereld van de onafhankelijke bottelaars. Een paar jaar geleden was hij nog een van de belangrijke mensen bij Cadenhead maar hij besloot voor zichzelf te beginnen. The Campbeltown Whisky Company Ltd werd geboren en onder die vlag werd de Watt Whisky serie gestart. Voor mij wordt dit de eerste kennismaking met een door hem gebottelde whisky.

Van Dumbarton heb ik al enkele bottelingen kunnen proeven waarbij de 32yo die door Claxton’s gebotteld werd wel de meeste indruk gemaakt heeft. Oude grains kunnen mij, zoals misschien inmiddels wel bekend, over het algemeen tóch wel bekoren. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar dit exemplaar.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky werd gestookt in het jaar 2000 en na 21 jaar rijpen gebotteld in 2022. Het rijpen vond plaats in een American Oak barrel en naar het schijnt heeft dit vat een historie gehad met Islay whisky. Een single grain whisky met een turfrandje? Het alcoholpercentage is 57,7% en de oplage van de botteling is 222 flessen.

  • Neus: De start is nog steeds herkenbaar als grain. Een beetje dat lijmachtige geurtje dat je echt eerst even rustig weg moet laten trekken. Er komt een licht rokerig randje door dat lijkt op gebrande noten. Kruidige geuren van het hout en langzaam komt er steeds wat meer rokerigheid naar boven. Bijzonder voor een grain.
  • Smaak: Een romig mondgevoel, misschien zelfs een beetje olie-achtig. De invloed van het Islay vat laat zich in de smaak veel meer gelden dan in de geur. Turfrook legt hier een dikke deken over de whisky waardoor je niet echt meer merkt dat het hier om een single grain whisky gaat. Er is nog wel steeds een zoete kruidigheid aanwezig die me doet denken aan drop.
  • Afdronk: Een vrij lange, warme afdronk met ook hier tonen van drop maar vooral rokerige aroma’s

Ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden. Als liefhebber van oude grains vind ik deze combinatie niet echt geslaagd al is de whisky op zich prima te drinken. Laat ik hem op dat laatste beoordelen en dan kom ik uit op een score van 85 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *