Dumbarton 2000, Perfect Dram

door | mei 29, 2022

Het mag inmiddels bekend zijn dat ik persoonlijk wel een liefhebber ben van grain whisky. Jarenlang werd deze whiskysoort slechts gezien als de basis waaraan de blended whisky’s een groot deel van hun smaak ontleenden. Tegenwoordig kom je steeds vaker single grain whisky tegen bij onafhankelijke bottelaars. Vaak een stuk vriendelijker geprijsd dat de single malts van vergelijkbare leeftijd en wat kunnen ze ook prachtig van smaak zijn. Ik ben benieuwd naar dit exemplaar.

Een paar jaar geleden was ik in de gelukkige omstandigheid om een Claxton’s botteling van een 32yo Dumbarton aan te schaffen. In mijn lijst met Whiskybase scores staat deze nog steeds bovenaan met een score van 92 punten. Toen ik de kans kreeg om via de Cask2Share groep een nieuwe Dumbarton kon aanschaffen, hoefde ik daar dan ook niet heel lang over na te denken. Dan is het ook nog eens extra fijn om er een sample bij te krijgen om alvast te kunnen proeven.

De grain spirit werd gedistilleerd op 21 november 2000 en het vat dat door Perfect Dram werd aangekocht was een ex-Bourbon hogshead dat het nummer 211100 mee kreeg. Toen de whisky nét de leeftijd van 21 jaar bereikt had werd op 24 november 2021 overgegaan tot botteling van de gerijpte drank. De opbrengst van 222 flessen op een sterkte van 56,7% werden voorzien van een etiket met de naam “Guarded by Geese” naar de vroegere bewakers van het terrein van de distilleerderij.

  • Neus: Kruidigheid van het hout in combinatie met typische grain geuren. Vanilleroom, honing, een zoet appeltje en wat frisse citrus. Misschien zelfs ook iets van een blaadje verse munt.
  • Smaak: Een kruidige start met een behoorlijke prikkel op de tong. Niet agressief maar wel aanwezig bij de eerste nip. Er ontstaat vrij snel een vol en romig mondgevoel waarbij ook weer zoete tonen van honing en vanille naar voren komen. Het appeltje heeft een wat melig karakter (overrijp).
  • Afdronk: In de afdronk komt ook het melige appeltje weer naar voren. Hier proef ik ook iets van amandel terug en een hint van cappuccino met een half klontje suiker.

Een prima grain, mooi om in mijn collectie hebben staan. Natuurlijk haalt deze het niet bij de 32yo versie die ik eerder had maar deze fles kan van mij op een score rekenen van 86 punten.

2 gedachten over “Dumbarton 2000, Perfect Dram

  1. Marc

    Herkenbare tasting notes; kan wat mij betreft een drupje water hebben om de alcohol iets minder aanwezig te laten zijn. Ik heb ‘m ook 86 punten gescoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *