Douglas Laing Glenrothes 15yo

door | januari 30, 2022

In het voorjaar van 2021, tussen lockdowns en maatregel door, reed ik samen met Marc van Grunsven naar het noorden van het land. We bezochten twee bekende whiskyslijterijen en uiteraard bleef er wel wat plakken. Nadat we eerst een gedeelte van het budget hadden achtergelaten Bij Thijs in Vlagtwedde vervolgden we onze weg naar Dramtime in Musselkanaal. Ik kocht er een Mortlach van Adelphi en Marc een Glenrothes die door Douglas Laing gebotteld werd. Uiteraard wisselden we samples uit.

Marc is een liefhebber van de sherryvatrijpingen van Glenrothes. Toen we deze fles zagen staan was zijn aandacht dan ook meteen getrokken. Een prachtige mahoniehout kleur achter een heel mooi etiket. Het ook wil ook wat en met de aangegeven smaaknotities op de fles als extra zetje hakte Marc de knoop door. Deze fles ging mee terug naar het Brabantse land.

Foto Whiskybase.com

De whisky werd gedistilleerd in september 2005. Het gebruikte vat is een sherry butt met vatnummer DL14560. In december 2020 werd overgegaan tot botteling van de (of een gedeelte van) inhoud. Deze specifieke botteling leverde een oplage van 321 flessen op. Een laag aantal voor een butt dus wellicht is er een deel overgezet in een ander vat? Of het moet natuurlijk zo zijn dat de engelen heel gulzig zijn geweest. Het alcoholpercentage van 48,4% zou ook in die richting kunnen wijzen.

  • Neus: Mooie geur van gedroogde kruiden. Gedroogd fruit, rozijnen, dadels en een hint van pruim. Ik ruik ook een geur van sinaasappelmarmelade. Later ook iets van potloodslijpsel.
  • Smaak: Zacht en romig met een lichte prikkel van kruiden, kaneel vooral maar ook gemalen cacao. Ook hier weer gedroogd fruit maar ook een hint van rijpe kersen. Bij het derde nipje lijkt er ook iets van tabak door te komen.
  • Afdronk: Heerlijke lange afdronk met fruittonen, een vleugje menthol en een mespuntje cacaopoeder.

Ik weet niet of deze botteling is uitgevoerd op de vatsterkte of dat dat er juist verdund is naar 48,4%. Als dat laatste het geval is dan heb ik heel veel respect voor de masterblender. Een heerlijke whisky die wat mij betreft een score van 90 punten krijgt. Een score die ik niet heel vaak geef maar in dit geval is dat zeker op zijn plaats!

Een gedachte over “Douglas Laing Glenrothes 15yo

  1. Marc

    Mooie tasting notes wederom en JA, dit is een héle fijne aankoop geweest. Glenrothes op z’n best (wat mijn smaak betreft tenminste). Ook ik heb deze fraaie uitvoering 90 punten gescoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *