Douglas Laing Aultmore voor NL slijters

door | januari 16, 2022

Vorige week was Richard Timmers bij me op bezoek. Zo af en toe komen we eens bij elkaar over de vloer om weer eens wat nieuws te proeven en bij te kletsen over de hobby, het werk, de maatschappij en andere slappe kletspraat. Uiteindelijk gaat het gewoon om de gezelligheid met een lekker glaasje. Richard bracht een paar flessen mee uit zijn eigen collectie waaronder deze Aultmore die door Douglas Laing gebotteld werd.

De titel van het artikel doet vermoeden dat deze botteling is uitgebracht voor het gehele Nederlandse slijtersgilde maar dat is niet zo. Zoals op het etiket aangegeven is gaat het om een botteling die is verdeeld over Slijterij VONK in Zaandam, Passie voor Whisky in Rijswijk en Dramtime in Musselkanaal. Laat Richard nou onlangs voor zijn werk in de buurt van die laatste moeten zijn. Dan weet je dat er vast wel iets blijft plakken, in dit geval dus deze Aultmore. We kwamen niet meer aan een glaasje toe maar ik mocht gelukkig wel een sample apart houden om er eens goed voor te gaan zitten.

Het had niet heel veel gescheeld of er had een 13 op het label gestaan. Distillatie vond namelijk plaats in september 2008 en in augustus 2021 werd overgegaan tot botteling van een gedeelte van het sherry butt met vatnummer DL 14918. Er werden namelijk 308 flessen gevuld voor de genoemde slijters en hun klanten. Het restant van het vat ligt nog door te rijpen of is misschien wel overgeheveld naar een ander vat (bijvoorbeeld een hogshead) voor een extra finish. Deze whisky werd in ieder geval gebotteld zoals deze in het vat zat, met een ABV van 61,1% en zonder kunstmatig kleuren af koude filtering.

  • Neus: Kruidige sherrytonen met ook een licht zwavelig randje. Later ook zoet en meer fruitig. Caramelfudge, sinaasappel en wat gedroogd fruit.
  • Smaak: Kruidig richting een ingedikte bouillon. Ook weer zoete tonen van caramel en gedroogd fruit. Ik proef ook een hint van zoethout.
  • Afdronk: Middellang met wat zoetigheid maar vooral kruiden waarbij ik ook weer neig naar zoethout en bouillon.

Op zich een mooie whisky maar ik denk dat deze wat mij betreft iets te veel naar het kruidige blijft trekken. Als ik deze in mijn kast zou hebben staan zou ik hem wat langer laten staan voordat ik hem weer zou proeven, in de hoop dat de interactie met zuurstof dat wat af zou zwakken. Voor nu geef ik een score van 85 punten aan deze botteling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *