De SMWS samples van Bob Wenting, deel 4

door | december 31, 2020

Ons laatste artikel van 2020 is tevens het slot van de serie over de SMWS samples van Bob Wenting. Een serie kenmerkt zich door een aantal eigenschappen. Er is een begin, gevolgd door een aantal delen en uiteindelijk is er een einde, al dan niet voorzien van een cliffhanger voor een nieuw seizoen. Na het begin met het inleidende verhaal en inmiddels twee delen waarin ik al vier mooie bottelingen mocht proeven, is het nu tijd voor de laatste twee bijzondere SMWS whiskysamples die ik van Bob mocht ontvangen.


12.38 Drink me you Swine

Het eerste sample brengt me terug naar de beginperiode van WhiskyOss. Nadat we de eerste twee proeverijen hadden uitbesteed was onze allereerste eigen proeverij een “horizontale proeverij” van Benriach whisky’s en laat de eerste whisky van dit verhaal nou ook daar gemaakt zijn.

Foto Whiskybase

De Benriach distillery in Elgin heeft bij de Scotch Malt Whisky Society het nummer 12 meegekregen. Deze botteling is afkomstig van het 38e Benriach vat dat de SMWS selecteerde. De whisky werd gedistilleerd op 29 september 2009 en rijpte 10 jaar in een first fill ex bourbon barrel. De opbrengst bedroeg 180 flessen op een vatsterkte van 57,6%.

De naam van de botteling “Drink me you Swine” komt me nogal dwingend over. Ik ben benieuwd of dit betekent dat ik na het eerste slokje verder het glas in getrokken zal worden…

 • Neus: Veel citrustonen met een mooi laagje honing. Op de achtergrond frisse grassige tonen. Later ook perzik en een zoet appeltje.
 • Smaak: Licht kruidig maar zacht in de mond. Ik proef hier wat amandel, appel, citrus en honing en dat allemaal onder een fijn randje houtskoolrook.
 • Afdronk: Mooie lengte! Ook weer zacht, kruidig en met mooie zoete tonen van fruit en honing. Deze Benriach krijgt van mij een hele mooie 87 score.
66.166 Monster Brunch

Het slot van deze serie komt een distillery toe die op de een of andere manier nog geen indruk op mij heeft gemaakt. Ik denk overigens dat dat meer aan mij ligt dan aan de Ardmore distillery zelf. Ik heb waarschijnlijk nog niet de juiste flessen geproefd dus ik ben benieuwd hoe deze botteling dat beeld bij mij kan gaan veranderen.

Foto Whiskybase

Ardmore heeft bij de SMWS het nummer 66 gekregen en inmiddels zijn er al behoorlijk wat vaten gebotteld in de society. De “Monster Brunch” is namelijk botteling nummer 166. Distillatie vond plaats op 27 juli 2007 en rijping gebeurde in een refill ex bourbon hogshead. Na 12 jaar konden 257 gevuld worden waarbij de vatsterkte op 57,8% is vastgesteld.

 • Neus: Gebrande suiker, borstplaat, een licht vlezig randje turf, vanille en caramel.
 • Smaak: Een mild turfje met bacon en een lepeltje bouillon. Ook hier vooral zoute (mout) suikers en caramel.
 • Afdronk: Zoet met een licht turfrandje. Wat aan de korte kant naar mijn idee. Misschien ligt het aan mij maar Ardmore is niet mijn ding… Ik kom hier niet op een hogere score dan 85 punten.

Dit was het dan voor 2020. Wij hopen dat eenieder lekker kan genieten van de jaarwisseling en dan zien we jullie in 2021 weer terug!

2 gedachten over “De SMWS samples van Bob Wenting, deel 4

  1. Jeroen van Gaalen Bericht auteur

   Ik vond de Benriach inderdaad erg fijn. Ardmore is niet zo mijn ding en dat beeld is voor mij na deze dram niet veranderd. Gelukkig is mijn smaak niet de graadmeter voor de rest van de liefhebbers…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *