De SMWS samples van Bob Wenting, deel 3

door | december 19, 2020

In dit deel van de serie ga ik een whisky proeven van een distillery waarvan ik nog nooit gehoord had. Daarnaast proef ik een sample van wat momenteel een van mijn favoriete distilleerderijen is. De overeenkomst is dat beiden gebotteld zijn door de Scotch Malt Whisky Society en dat ze via Bob Wenting bij mij terecht zijn gekomen.


Let op, het voorstel van Bob!

Mocht je naar aanleiding van deze serie geïnteresseerd zijn in de SMWS en hun bottelingen dan zou je zomaar een jaar lidmaatschap kunnen winnen! Hoe? Simpel, reageer op de delen in deze serie. Dit kan rechtstreeks onder de artikelen maar uiteraard kan dit ook op Facebook of via Twitter. De persoon die de leukste reactie schrijft, wordt in contact gebracht met Bob Wenting.

138.3 “Trick or Treat”

Voor het eerste sample gaan we oostwaarts. Geen Schotse whisky dus maar waar komt deze whisky dan wel vandaan. Het betreft distillery nummer 138 bij de SMWS en na enig speurwerk (viel best mee hoor) blijkt dit de Nantou distillery te zijn in Taiwan. Ik wist dus niet dat er naast Kavalan nóg een distillery op het Aziatische eiland actief was. Zo leer je nog eens wat.

Foto Whiskybase

De botteling waar dit sample van getrokken is is de derde botteling die de Society er ooit van deed en deze kreeg de naam “Trick or Treat” mee. Het is een 5 jaar jonge whisky maar gezien het klimaat en de ervaringen met Kavalan kan zo’n jonge whisky uit Taiwan al heel volwassen overkomen.

De whisky werd eind mei 2014 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een refill ex-bourbon barrel. Uiteindelijk lieten de engelen na vijf jaar rijping nog voor 189 flessen aan whisky achter in het vat. Daarbij bleef wel een indrukwekkende 58,9% aan alcohol aanwezig. Ik ben zeer benieuwd.

 • Neus: Kruidig en zoet met een licht rokerig tintje. Zoet citrusfruit in de richting van mandarijn en daarbij een stukje peer.
 • Smaak: Licht prikkelend in de mond. Ook weer zoete tinten maar nu meer in de richting van snoepjes (vandaar Trick or Treat?) in plaats van fruitig. Ook hier heb ik weer een licht rokerig randje.
 • Afdronk: De afdronk is voor mij echt wat te kort en dat verraadt waarschijnlijk de leeftijd. In geur en smaak valt dat allemaal prima mee. De korte finish zorgt er bij mij echter wel voor dat de score niet boven de 85 punten komt. Een puntje mindering…
36.172 “Orange Oil and Wine Corks”

Dan nummer twee van vandaag. Zoals gezegd is dat sample van een whisky die afkomstig is van een van mijn favoriete distilleries, tenminste, als ik zo in mijn eigen bescheiden collectie kijk. Benrinnes, een Speyside distillery uit het portfolio van Diageo met weinig eigen bottelingen maar een graag gezien distillaat bij onafhankelijke bottelaars.

Foto Whiskybase

Benrinnes heeft bij de SMWS het nummer 36 meegekregen en dit sample is afkomstig van het 172e vat dat ervan gebotteld werd. Distillatie vond plaats in augustus 1997 en de spirit werd na 22 jaar rijping in een 2nd fill ex bourbon barrel gebotteld. Het vat leverde een opbrengst van 142 flessen op op een vatsterkte van maar liefst 60,7%. Ik ben benieuwd hoe de naam, “Orange Oil and Wine Corks”, terugkomt in de beleving.

 • Neus: Een warme, zoete geur met wat notige tonen. De schil van sinaasappel en een wat vettige geur van tabak en misschien ook boenwas. Orange Oil komt wel naar voren hier.
 • Smaak: Zacht en romig in de mond met een licht kruidig tintje. Iets drogend in de wangen van het notige karakter. Daarnaast proef ik sinaasappelmarmelade (de stukjes schil).
 • Afdronk: Medium lengte waarin vooral de marmelade blijft hangen. Daarnaast een licht kruidig randje. Deze Whisky wint wat mij betreft deze tweestrijd en haalt voor mij een score van 87 punten.

Wederom een erg fijne vergelijking Bob!

2 gedachten over “De SMWS samples van Bob Wenting, deel 3

 1. Marc van Grunsven

  Al vaak flessen van de Scotch Malt Whisky Society voorbij zien komen maar in al die jaren dat ik deze mooie hobby ‘beoefen’ nog nooit iets van geproefd. Daar moet in 2021 toch maar ’s een keer verandering in komen. Via Jeroen van Gaalen, waar ik regelmatig contact mee heb, via zijn blog weer op het spoor gebracht van de SMWS serie met die illustere namen zoals ‘Trick or Treat; a Date with a Tart; a Sheep in Wolfs clothing’; Limbo Dancing in a Kilt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wie bedenkt eigenlijk al die verschillende namen vraag ik me af, ik vind het in elk geval briljant bedacht!
  Onafhankelijke bottelaars trekken mij steeds meer. Zij zijn vaak in staat om de prachtigste single cask exemplaren uit te brengen die m.i. veelal béter zijn dan de originele uitgaven. Of de SMWS ook tot die categorie behoort moet ik zelf binnenkort maar ’s zien uit te vinden…

 2. Sander van Arnhem

  Benrinnes is ook 1 van mijn favorieten distilleerderij. De uitvoering ken ik niet, leuk om te lezen dat hij jou goed is bevallen. Misschien mezelf ook een wat meer verdiepen in SMWS bottlings.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *