De Mortlach samples van Peter van Vliet, deel 1

door | november 13, 2020

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden al voelt het als een eeuwigheid, gingen mensen nog naar concerten van hun favoriete bands. Sommigen bespaarden zelfs kosten noch moeite om dat te bereiken. Zo deed Peter van Vliet ontzettend zijn best om naar een optreden van TOOL in New York te kunnen via muziekzender KINK. Met wat hulp van luisteraars bereikte hij zijn doel en als dank verlootte hij een mooie Mortlach sampleset onder de stemmers. Daar was ik dan weer de gelukkige winnaar van en nu wordt het tijd de samples te gaan proeven.


Peter was zeer vrijgevig en stuurde me een pakketje met maar liefst tien juweeltjes. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het beoordelen van de whiskies over meerdere blogjes zal uitsmeren. Ik maakte op basis van de Whiskybase scores een volgorde maar met scores uiteenlopend van 87,25 tot maar liefst 90,97 is het mij wel duidelijk dat ik me geen moment ga vervelen. In dit deel komen twee bottelingen aan bod die zijn “blijven steken” in de 87 punten zone. 

De eerste die het glas in gaat is elf jaar jonge Mortlach, gebotteld door Blackadder, die halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw gedistilleerd werd. December 1984 om precies te zijn. In september 1996 werd overgegaan tot botteling. Waarschijnlijk heeft de rijping plaatsgevonden in een Bourbon hogshead. Ondanks dat heeft deze whisky van de samples het hoogste nummer heeft op Whiskybase, zit deze al lange tijd in de fles, wat betekent dat deze later is toegevoegd aan de lijst dan de andere samples. Het alcoholpercentage is met 43% bescheiden te noemen. De kleur is natuurlijk en er is geen koude filtering toegepast. Ik ben benieuwd naar deze whisky uit de tijd dat ik zelf nog een tiener was…

  • Neus: Zoete appel, honing, citrusfruit, licht grassig. Een frisse eerste indruk.
  • Smaak: Duidelijk weer het zoete appeltje maar wel met een aangenaam kruidig randje. Absoluut niet verkeerd!
  • Afdronk: Voor een whisky met een ABV van 43% zeker een vrij lange afdronk waarin ook weer de appel aanwezig is.

Een zeer aangename start van deze reis door Mortlach-land. Van mij krijgt deze whisky een zeer respectabele 86 punten.  

Dan is het de beurt aan de Mortlach met het laagste Whiskybasenummer. Deze werd dus uit dit rijtje als eerste toegevoegd aan de database. Het gaat in dit geval om een whisky onder het Secret Treasures label. Ook deze whisky is gedistilleerd in de jaren ’80 als was het hier wel een paar jaar later. In augustus 1989 stroomde de spirit uit de condensor van de spirit still om vervolgens in februari 2002 gebotteld te worden. Eveneens zonder bijkleuring of koude filtering en met een percentage van 44% is deze te vergelijken met de eerste. Op basis van de kleur verwacht ik echter wel dat het in dit geval een sherryrijping betreft. 

  • Neus: Heel anders dan het vorige glaasje. Een meer vlezige geur, kruidig ook. Een vleugje laurier, mint en een zoetje van caramel. 
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Ook weer een kruidige smaak met op de achtergrond toch ook weer een vleugje appel. Mooie invloed van droge sherry met zelfs een hint van tabak in de smaak.
  • Afdronk: Ook nu weer een mooie lange afdronk voor het lage percentage alcohol.

Van deze twee wint de Secret Treasure het wat mij betreft van de Blackadder. Ik geef hier toch zeker wel 88 punten aan waarbij ik me wel realiseer dat er nog 8 samples volgen die al hoger scoorden op Whiskybase. Dit wordt een fijne serie om aan te werken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *