De laatste drie surprises

door | mei 18, 2023
De laatste drie surprises

Het is inmiddels alweer half mei en ik ben nog steeds niet klaar met de samples die Wally van der Laan me (anoniem) verstuurde in het kader van een Surprise Sample Swap waar ik aan het deelgenomen. Tot nu toe heb ik al een mooi gevarieerd rijtje te proeven gekregen en nu is het de beurt aan de laatste drie surprises. Een laatste flight van drie bijzondere whisky’s te gaan.

Samples zijn de ideale manier om als whiskyhobbyist zoveel mogelijk whisky’s en hun speciale kenmerken te leren kennen. Soms proef je op die manier ook whisky’s die je zelf waarschijnlijk nooit gekocht zou hebben, soms zijn de betreffende flessen gewoonweg ook niet meer te koop. In beide gevallen verbreedt het in ieder geval je spectrum, zo ook met de laatste samples uit het pakketje van Wally.

Tobermory 1995 A.D. Rattray

Van de Tobermory distilleerderij heb ik her en der al wat glaasjes mogen nuttigen. Zowel ongeturfd als geturfd (Ledaig) haaft dat soms tot hele mooie ervaringen mogen leiden. Ik ben dan ook zeer hoopvol met betrekking tot dit sample.

Foto Whiskybase.com

Het betreft hier een botteling van A.D. Rattray uit hun Individual Cask serie. Distillatie vond plaats in april 1995 en na bijna twaalf jaar rijping in een Bourbon barrel gebotteld in maart 2007. Hierbij werd de vatsterkte bepaald op een stevige 59,9%. Van de 155 flessen uit de totale oplage kwam er een terecht in de collectie van Wally.

  • Neus: Een hint van verse groene kruiden en grassoorten. Ook wat zoete fruitigheid van mandarijn, abrikoos en perzik. Ik ruik ook een mooie bloemenhoning.
  • Smaak: Een stevige eerste kennismaking. De alcohol laat zich gelden bij de eerste nip. De groene kruidigheid trekt zich hier verder in de richting van laurier waardoor vaag een smaak van honingdrop ontstaat. Dit drukt de fruitigheid uit de neus wat naar de achtergrond en geeft de whisky een drogend mondgevoel mee.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk met een licht drogend mondgevoel. Honingdrop is ook hier nog aanwezig maar er is ook ruimte voor een vleugje zoet fruit.

Een mooie start van deze flight. Voor mij persoonlijk had het fruitige uit de neus wat meer aanwezig mogen blijven in de smaak maar ondanks dat is dit glaasje mij 87 punten waard.

Benrinnes 2000 Jack Wiebers Whisky World

Een Benrinnes mocht in dit pakketje niet ontbreken, zo zal Wally gedacht hebben toen hij de flesjes aan het vullen was. Hij heeft her en der immers wel kunnen lezen dat dit momenteel wel een van mijn favoriete distillery’s is.

Foto Whiskybase.com

Deze Benrinnes werd gebotteld in de Great Ocean Liners serie van bottelaar Jack Wiebers. Slechts 117 flessen bereikten de schappen van deze whisky die in het jaar 2000 werd gedistilleerd en in 2018 werd gebotteld. De rijping heeft plaatsgevonden in een Bourbon cask en het alcoholpercentage is 51,7%.

  • Neus: Fruitigheid van appel, perzik en citrusfruit. Vanille, honing en een hint van marsepein geven het geheel een mooie zoete geur.
  • Smaak: Prikkelend op de tong maar niet op een vervelende manier, meer mousserend. Een vleugje vanille en vooral weer boomgaardfruit geven een zoete smaak met een licht kruidig randje.
  • Afdronk: Prettig van lengte, ook hier weer met een mooie zoete fruitigheid.

Een hele fijne Benrinnes die mooi geïntegreerd is met het Amerikaanse eikenhout. Ik geef hier eveneens 87 punten aan.

Strathclyde 1989 Cadenhead

Strathclyde en Cadenhead is voor mij al een paar keer een hele fijne combinatie gebleken. Zo had ik eerdere een Small Batch botteling en ik heb momenteel zelfs nog een Authentic Collection fles staan uit hetzelfde jaar als deze. Mijn eigen fles bevat echter een whisky die iets langer heeft mogen rijpen én een extra finish in een Oloroso Sherry vat heeft gehad.

Foto Whiskybase.com

De fles waar dit sample uit komt is gebotteld in de World Whiskies serie van Cadenhead. De single grain spirit werd gedistilleerd in 1989 en te rijpen gelegd in een Bourbon barrel. In 2019 werd ervoor gekozen om de whisky te bottelen op een leeftijd van 29 jaar. Dit leverde een oplage van 180 flessen op die een alcoholpercentage van 55,7% hebben.

  • Neus: Een vleugje Velpon lijm kort na het inschenken. Precies wat je van een oude grain mag verwachten. Na een minuut of 20 in het glas is dit mooi weggetrokken en komt een zoete kruidigheid naar boven. Vanille, honing, vers geschaafd hout, zaagsel, een vleugje zoet citrusfruit en een lichte hint van banaan. Misschien ook wel wat zoete roomboter.
  • Smaak: Zacht met een licht kruidige prikkel van het hout. Verwarmend met mooie zoete tonen van vanille, honing en citrusfruit.
  • Afdronk: Een heerlijk lange afdronk waarin alle genoemde aroma’s uit neus en smaak ook weer naar voren komen. Zelfs het zaagsel lijkt aanwezig met een wat melig mondgevoel.

Ik ben een liefhebber van oude grains en deze past heel mooi in dat rijtje! Wat mij betreft een score van 88 punten zéker waard.

Wally, ontzettend bedankt voor de gulle gift. Ik heb genoten van de verrassingssamples! Je hebt heel goed gelet op mijn voorkeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *