De Brachadair Kerstborrel van WhiskyOss

door | november 13, 2020

Eind december 2019, de feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat bij veel bedrijven het personeel naar de kroeg gaan om daar een soort kerstborrel te gaan nuttigen. Voor ons is dat anders. We zijn geen bedrijf, we zijn geen personeel en we nuttigen onze kerstborrel gewoon thuis. We deden dat dit keer wél samen en we maakten van de gelegenheid gebruik wat mooie samples te beoordelen. Op het menu stonden drie recente bottelingen van bottelaar Brachadair, ons toegestuurd door eigenaar Patrick Vanderlinden.


We spraken Patrick bij de Whiskybase Gathering en hij vertelde ons toen al dat er weer enkele samples naar Oss zouden komen. Een week geleden was het inderdaad zover. Een setje met drie ruime samples zodat Peter en ik er eens goed voor konden gaan zitten en daar was het nu dus mooi de tijd voor.

Bij de Brachadair stand op de Whiskybase Gathering

We starten met een Auchroisk uit 2010 die op 8 jarige leeftijd gebotteld werd op een alcoholpercentage van 59,7%. Ondanks de jonge leeftijd is deze whisky al gefinished op een first fill Oloroso sherry vat en dat is aan de geur zeker te merken. Rozijnen, gedroogd fruit en later ook tuinkruiden en bouillon. Kruidig in de mond maar ook weer zoete sherrytonen met gedroogd fruit. De afdronk is drogend en doet wat bitter aan ondanks een vleugje appel, kaneel en rozijnen. Toevoegen van water zorgt voor meer houtsmaak en dat maakt het niet prettiger… Peter en ik zijn het met elkaar eens dat deze whisky een score van maximaal 84 kan hebben maar dan wel zonder water. 

Het tweede sample laat ons terugdenken aan ons bezoek aan de Gathering. Daar proefden we de Éirinn go Brách al bij de stand van Patrick en daar waren we al onder indruk van deze mooie Ierse whisky. Nu mogen we er dus eens goed voor gaan zitten. Deze whisky heeft 16 jaar mogen rijpen in een ex-bourbon barrel voordat werd overgegaan tot botteling. Het alcoholpercentage van dit glaasje is vastgesteld op 56%. In de geur komen we aroma’s tegen van appel, peer, ananas, tropisch fruit en wat kruidige geuren van vanille, venkel en later ook iets van anijs. In de mond doet deze whisky denken aan tropische vruchten thee waaraan een klein beetje geraspte schil van een sinaasappel is toegevoegd. Het mondgevoel van de vruchtenthee blijft lang hangen in de afdronk. Wij zijn blij met deze whisky die wat ons betreft een welverdiende 88 punten scoort.

We sluiten de borrel af met een geturfde whisky en wel een van Caol Ila. Deze werd op 59,8% gebotteld na 11 jaar rijping in een hogshead. Natuurlijk is er de invloed van de turfrook maar het is bescheiden. Een wat vlezige geur van gerookte ham wordt aangevuld met aroma’s van geraspte citrus en rijpe Golden Delicious appels. Ook in de smaak ervaren we dezelfde beleving. Ietwat vlezig, lichte turfrook en mooie zoete smaken er omheen. Bij de latere slokjes komt er ook wat zoethout bij dat ook bijdraagt in de afdronk. Bij dit sample is er een zeer mooie balans tussen de subtiele Caol Ila turf en een licht zoete fruitigheid. We waarderen dit glaasje op een score van 87 punten.

Dit stukje huiswerk werd voor ons een zeer geslaagde kerstborrel en we danken Patrick Vanderlinden dan ook hartelijk voor het beschikbaar stellen van de samples. Daarnaast wensen we al onze lezers uiteraard zeer fijne Kerstdagen toe! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *