Tobermory 2008, Claxton’s Exploration Series

door | juni 2, 2022

Op de heenweg naar Schotland postte ik op Facebook wat foto’s van mijn zoon en mijzelf in de haven van IJmuiden. Richard Blesgraaf van Slijterij & Wijnhuis Zeewijck reageerde. Hij wenste ons veel plezier toe en vroeg ook meteen of we op de terugweg even bij zijn winkel wilden komen kijken. Dat leek me een prima idee, zeker toen bleek dat Zeewijck op slechts drie minuten rijden ligt van de IJmuidense haven.

Aangekomen in de winkel worden we vriendelijk ontvangen door Richard en we begeven ons naar het whiskygedeelte van het etablissement. Onder het genot van een klein drammetje vertellen we over onze reis en ondertussen bekijk ik aandachtig het whiskyaanbod op de schappen. Aangezien we in Schotland niet veel gekocht hebben is er immers nog wel wat budget over. Om toch een beetje in lijn te blijven met onze trip schaf ik een fles aan uit de Exploration Series van Claxton’s.

De distillery van herkomst is de Tobermory Distillery op het eiland Mull. Daar werd de spirit op 3 maart 2008 geproduceerd en te rijpen gelegd in een Bourbon barrel. Claxton’s kocht het vat en bracht de whisky over in een Port Quarter Cask voor een mooie finish. Dat is nou eenmaal waar Claxton’s goed in is! Op 24 maart 2021 werd het vat geleegd en werd de whisky verdund tot een ABV van 50%. Vervolgens werden de flessen gevuld die speciaal voor importeur High Spirits de Nederlandse markt zouden bereiken. Ik was in de veronderstelling dat ze al lang uitverkocht waren maar ik had dus geluk.

  • Neus: Mooie zoete tonen van vers gemaakte appelmoes met een vleugje kaneel. Misschien ook iets van stoofperen en later zeker ook rijpe blauwe pruimen.
  • Smaak: Licht prikkelend op de tong, kaneelachtig. Ook hier weer de fruitige aroma’s die ook in de geur naar voren kwamen, aangevuld met een hint van caramel en misschien ook iets van marsepein.
  • Afdronk: Mooie lengte. Zoet met een tinteling. Caramel en boomgaardfruit.

Een (misschien te) makkelijk drinkbaar glaasje! Niet heel complex maar wel heel prettig. Ik geef er 86 punten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *