Teaninich 45yo uit de Dalswinton Series

door | december 29, 2022
Teaninich 45yo

Na twee whisky’s in hun twintiger jaren gaan we nu over naar de whisky’s die meer overeenkomen met onze eigen leeftijden. Natuurlijk is het bijzonder om een 21 jaar oude Springbank en een 29 jaar oude Bowmore te proeven maar een Teaninich 45yo uit de Dalswinton Series van Claxton’s lijkt ons toch ook wel heel speciaal.

Teaninich kom je als officiële botteling niet vaak tegen aangezien er alleen een Flora en Fauna botteling is uitgebracht door eigenaar Diageo. Deze Highland distillery produceert voornamelijk voor de blends van het overkoepelende concern. Op de onafhankelijke markt komen wel met regelmaat bottelingen naar buiten maar een Teaninich op deze leeftijd zelfs daar behoorlijk speciaal.

Foto Whiskybase.com

Distillatie van de spirit vond plaats in november 1975 en op de 27e van die maand vulde men er een sherry hogshead mee. Uiteindelijk kwam het vat bij Claxton’s terecht in de warehouses van het Dalswinton Estate en in het najaar van 2021 werd overgegaan tot botteling. Het alcoholpercentage werd hierbij vastgesteld op 49,3% en natuurlijk werd er niet koud gefilterd of bijgekleurd.

Notities Peter

  • Neus: Zoet, tabak, gedroogd fruit (rozijnen en pruimen), licht kruidig en een vleugje houtskoolrook.
  • Smaak: Chocolade, zoete bosvruchtenjam, sinaasappel, karamel, tabak en mooie zachte houttonen.
  • Afdronk: Lang met tabak, rood fruit en cacao.

Een hele mooie Teaninich die wat mij betreft 89 punten scoort.

Notities Jeroen

  • Neus: Zoete tabak, leer, donker fruit, marmelade, cacaoboter en droge kruiden richting kruidnagel.
  • Smaak: Cacao, kruidigheid van het hout, tabak, donker fruit en gedroogd fruit. Een licht rokerig randje ontwikkelt zich ook mooi in de smaak.
  • Afdronk: Lang met pure chocolade en kruidigheid van het hout.

Ik ben het volledig met Peter eens. Een heel mooi glaasje met een score van 89 punten. Vooral ook heel bijzonder om te mogen proeven!

Een prachtige whisky om het jaar 2022 mee af te sluiten. Een jaar waarin we weer heel veel moois hebben kunnen proeven en onze ervaringen daarover met jullie hebben kunnen delen. We wensen jullie allemaal een veilige en vooral smaakvolle jaarwisseling toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *