Springbank 21yo uit de Dalswinton Series

door | december 15, 2022
Springbank 21yo

Het volgende sample in deze serie is er een waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Dat is ook niet vreemd gezien de populariteit van de distillery en de daarbij horende prijzen van tegenwoordig. Daarnaast is het altijd weer leuk om iets in het glas te hebben van een distilleerderij waar we al eens geweest zijn. Zo ook dus bij deze Springbank 21yo uit de Dalswinton Series. In 2018 waren we immers nog in Campbeltown.

Ik denk bij het inschenken van de glaasjes nog even terug aan mijn bezoek aan Claxton Spirits afgelopen mei. Daar mocht ik proeven van een zustervat van deze botteling en daar staat nu nog een mooi sample van in mijn whiskykast. Maar goed, nu gaat het om de botteling uit de eerste zeer exclusieve serie van de bottelaar.

Foto Whiskybase.com

Het is een whisky die zijn oorsprong vond in oktober 1999. Op de 22e van die maand werd dit Sherry Hogshead afgevuld met Springbank spirit. Na een rijpingsperiode van 21 jaar vond men bij Claxton’s dat de tijd rijp was om het vat te legen in de bijzondere flessen. Uiteraard zonde koude filtering of bijkleuring. Het alcoholpercentage werd vastgesteld op 45,3% en dat schijnt de vatsterkte geweest te zijn.

Notities Peter

  • Neus: Boenwas, oud leer, een muffe schuur met een beetje rook. Er zijn ook wat herkenbare sherrytonen als rozijnen en pruimen.
  • Smaak: Was, leer, gedroogd fruit (vooral ook weer rozijnen en pruimen), donkerrood fruit en er lijkt ook iets van venkel door te komen.
  • Afdronk: Middellang met een bitter randje van het hout (tannines), wat rozijnen en pas hier komt een heel licht randje turf door in de mond.

Een mooie Springbank maar toch voldoet deze niet helemaal aan mijn verwachtingen. Wat mij betreft een score van 87 punten.

Notities Jeroen

  • Neus: Chesterfield leer in boenwas, ledervet, dadels, gedroogd fruit en houtskoolrook.
  • Smaak: De geur wordt zeer goed vertegenwoordigd in de smaak. Een wassig karakter met gedroogd fruit, een hint van rook en een licht kruidig randje dat richting venkel neigt.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met ook weer tonen van boenwas, gedroogd fruit en ook weer venkel dat bijna fris aandoet.

Gelukkig is het geen sherrybom geworden maar is er een hele mooie balans tussen het hout en de drank ontstaan. Wat mij betreft een 90 punten Springbank.

Mooi om te zien dat wij zo af en toe nog wel eens verschillen van mening, tenminste in de score in dit geval. Een prachtige whisky en een stijgende lijn in de samples.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *