Springbank 1999 uit het vat

door | december 24, 2022
Springbank 1999 uit het vat

Afgelopen mei was ik met mijn zoon te gast op het Dalswinton Estate waar onze vrienden van Claxton’s gevestigd zijn. Naast een rondleiding over het terrein, het proeven van enkele bottelingen en het “meehelpen” met bottelen van een Blair Athol, mocht er ook geproefd worden uit enkele vaten die nog in de warehouses lagen. Zo kwam het dat wij een Springbank 1999 uit het vat konden proeven en ik heb daar nog een mooi sample van staan.

Nu we net het sample van de 21yo Springbank uit de Dalswinton Series geproefd hebben ben ik heel benieuwd naar hoe dit vat zich verhoudt tot die botteling. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat het hier gaat om een zustervat en een mogelijk toekomstige nieuwe botteling in die serie. Met Adrian Hoose heb ik afgesproken in ieder geval geen vatnummer te delen. Deze foto van de situatie ter plaatse voldoet prima aan dat criterium en laat mij weer even teruggaan naar dat speciale moment.

Net als het vat uit de Dalswinton Series betreft het hier een sherry hogshead dat in 1999 gevuld is met spirit van de zeer gewaardeerde Springbank distillery uit Campbeltown. Over het alcoholpercentage is niets te melden want dat is uiteraard niet gemeten.

  • Neus: Boenwas, bijna olie-achtig. Kruidig richting sojasaus. Een hint van menthol en een mespuntje salmiak. Op de achtergrond doet wat rood fruit mee.
  • Smaak: Tabak, boenwas, droge kruiden, rood fruit, menthol, salmiak. Vol en rijk van smaak.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met vooral tabak en boenwas maar ook weer dat lichte metholrandje.

Dit is gewoon het mooiste wat je als whiskyliefhebber kunt hebben. Een whisky zoals die in het vat zit, zonder poespas, zonder marketing en zonder te weten hoe en wanneer deze op de markt zal komen. Voor nu geef ik er een score van 89 punten aan.

Prettige Kerstdagen allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *