Secret Orkney 14yo uit Warehouse No 8

door | januari 31, 2023
Secret Orkney 14yo uit Warehouse No 8

Begin december van het afgelopen jaar mocht ik een dagje mijn “whiskykennis” verkondigen bij Wijnhuis Oss. Klanten vertellen over de mooie drank en dat kunnen ondersteunen met wat te proeven expressies zorgde voor een mooie interactie en, voor de slijterij ook niet onbelangrijk, mooie verkoopcijfers. Als dank voor bewezen diensten mocht ik een fles voor mezelf uitkiezen en mijn oog viel op deze Secret Orkney 14yo uit Warehouse No 8 van Claxton’s.

Als je als whiskyliefhebber een Secret Orkney tegenkomt dan heb je theoretisch 50% kans als je moet gokken naar de herkomst. Er zijn immers maar twee distillery’s op het eiland. In de praktijk zal het echter (nagenoeg) niet over Scapa gaan en dus is hier wel met zekerheid te zeggen dat het om een Highland Park gaat.

In Warehouse No 8 op het Dalswinton Estate liggen kleine vaatjes te wachten op botteling. Vaak zijn het whisky’s die al een initiële rijping hebben gehad in bijvoorbeeld een Bourbon barrel of hogshead waarbij het vat verdeeld is over een aantal Octaves voor een extra finish. De keuze van het hout (van welk vattype) wordt bepaald door wat het te verwachten effect op de whisky is.

Deze whisky werd gedistilleerd op 30 oktober 2007 en ik ga uit van een eerste rijping op Amerikaans eikenhout. Uiteindelijk is de gebottelde whisky afkomstig uit een Octave waarvan het hout eerder gebruikt was voor een PX sherry en de totale rijping heeft minimaal 14 jaar geduurd. Het vatnummer is C22048 en dit vat leverde een totaal van 72 flessen op. Het alcoholpercentage is vastgesteld op 57,2%.

  • Neus: Kruidige tonen van het eikenhout gevolgd door aroma’s van gedroogd fruit, kersen en cacao. Een licht zwavelig randje lijkt ook af en toe mee te doen om even later juist iets meer richting lichte turf te trekken.
  • Smaak: Licht prikkelende kruidigheid die snel overgaat in een vol en romig mondgevoel. De sherry invloed is duidelijk aanwezig maar niet té overheersend al is een echt HP karakter niet echt herkenbaar meer. Het gedroogde fruit brengt een mooi zoetje mee, de cacao geeft juist wat meer droge tonen. Er is een mooie balans tussen beide sensaties.
  • Afdronk: Mooie middellange afdronk met een zoetje en een vleugje cacao.

Deze whisky doet me enigszins denken aan de Dark Origins die enkele jaren geleden als officiële botteling werd uitgebracht. Daar had ik eerlijk gezegd ook een beetje op gehoopt aangezien ik dat een mooie botteling vond. Ook deze expressie stelt me niet teleur al had de afdronk wat mij betreft wat langer mogen zijn. Ik geef er nu 87 punten aan maar dat zou anders zeker een puntje meer zijn.

Een gedachte over “Secret Orkney 14yo uit Warehouse No 8

  1. Marc

    Zoals al vaker het geval geweest is mocht ik bij Jeroen van deze mooie dram meegenieten en ik kan me prima vinden in zijn tasting notes. Ik was wat minder ‘streng’ vwb de afdronk en heb ‘m 88 punten gescoord. Een heerlijke HP!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *