Ruadh Maor 10yo van Claxton’s

door | november 17, 2022

Als er een whisky-avond georganiseerd wordt met vrienden, is het wel zo leuk om weer iets nieuws mee te nemen. Dus na een bliksembezoek aan een plaatselijke slijterij, kwam ik met een verrassend lekkere whisky aan. De Ruadh Maor 10yo van Claxton’s!

Al een behoorlijke tijd organiseren we met een aantal liefhebbers een gezellige avond in de vorm van een BYOB (bring your own bottle). Het gezelschap genaamd ‘De Nippers’ is een klein maar gezellig groepje vrienden die een goede whisky wel kunnen waarderen. Buiten het proeven van de meegebrachte whisky’s is het vooral de bedoeling dat het gezellig is.

Afgelopen maand was weer een avond gepland en waren er weer overheerlijke snoepjes tevoorschijn getoverd. Van mooie zoete en fruitige single malts tot enorme turfkanonnen, het was allemaal aanwezig.
Ook ikzelf had na een bezoek aan de slijterij, een voor mij nog onbekende whisky meegenomen. Mijn keuze was gevallen op een botteling uit de Exploration series van Claxton’s.

Foto whiskybase.com

In eerste instantie had ik geen enkel onderzoek gedaan naar de distilleerderij van de voor mij onbekende whisky, maar Jeroen wist me direct te vertellen dat deze afkomstig is van de Glenturret distillery. Deze distilleerderij produceert naast de standaard niet geturfde whisky’s ook nog een geturfde versie onder de naam ‘Ruadh Maor’ (Big Red).

Glenturret die na een lange sluiting eigenlijk alleen produceert voor diverse blends, had voor de destijds Edrington Group een peated malt nodig voor ‘The black Grouse’, wat dan weer de geturfde versie is van The Famouse Grouse. Het was een hevig geturfde whisky die door middel van blenden op de juiste PPM gebracht werd. Blijkbaar toch een succes, want na wat zoeken zijn er toch nog wel wat onafhankelijke bottelingen te vinden.

Deze botteling uit de Exploration series van Claxton’s, is gedistilleerd op 8 september 2011 en heeft 10 jaar gerijpt op een Red wine barrique. Gebotteld op 19 april 2022 met een alcohol percentage van 50%.
Uiteraard is er niet bijgekleurd en is er ook geen koudefiltering toegepast. Deze botteling is exclusief voor High Spirits Nederland gebotteld.

  • Neus: Zoete tonen van gebrande suikers en wat fruit. Een duidelijke turfrook is aanwezig, maar zeker niet overheersend. Het komt wat jong over.
  • Smaak: Eerst zoet en fruitig met wat perzik en rijpe bananen. Later een beetje peper, kruiden en amandel. Er volgt een wat droger mondgevoel, hier komt er licht wat smaak van rode wijn naar boven. Over het geheel is er een prettige turfrook!
  • Afdronk: Middel lang met een zoete turf smaak, zoet fruit (druiven?) noten en kruiden.

Een erg bijzondere whisky waarin nog best wat te ontdekken valt. Ik heb wat zoete fruitige smaken die ik nog niet echt kan plaatsen, maar ik ervaar dit wel als erg prettig. Een aanrader is het wat mij betreft zeker. En als ik naar de overgebleven hoeveelheid in de fles kijk, lijkt het er op dat ook de rest van de Nippers het een fijne whisky vond. Deze whisky krijgt van mij 85 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *