Port Dundas 20yo, Claxton’s Exploration Series

door | oktober 10, 2021

Een tijdje geleden vertelde ik al over het heuglijke feit dat er in mijn woonplaats Oss tegenwoordig een slijterij is die Claxton’s bottelingen op het schap heeft staan. Aan de ene kant fantastisch natuurlijk, aan de andere kant loop ik daardoor zelf ook het risico dat ik nét een keer vaker met een nieuwe fles thuiskom. Nou ja risico… Daar ben ik in dit geval niet zo bang voor als ik Wijnhuis Oss verlaat.

Het originele plan was om een whiskyproeverij te organiseren met alleen bottelingen van Claxton’s. Na contact met de leverancier werd duidelijk wat er ongeveer naar Oss zou kunnen komen en toen stonden de al eerder genoemde Blair Athol en Longmorn samen met deze Port Dundas meteen al in mijn gewenste line up. Mede door de nog heersende onzekerheid in de horeca en ook door een verlate aankomst door moeizame transporten vanuit Schotland kwam het vooralsnog niet van een proeverij.

De eerste flessen die verhuisden van de winkel naar mijn kast waren dus de Blair Athol en de Longmorn maar de Port Dundas bleef ook aan me trekken. Als jullie WhiskyOss een beetje volgen dan is het wel bekend dat ik een liefhebber ben van Singlegrain whisky’s, zeker ook omdat je voor zeer schappelijke prijzen nog aan whisky kunt komen van een respectabele leeftijd. Zo kost deze 20 jarige whisky nét geen €80. Probeer dat nog maar eens te vinden onder de Singlemalts…

De Exploration Serie van Claxton’s is nog een vrij nieuwe serie bottelingen. Deze serie neemt de liefhebber mee op een ontdekkingsreis door Schotland. Niet alleen met de verschillende whisky’s, ook met de uitstraling. Het etiket toont bijvoorbeeld een windroos met daarin de coördinaten van de distillery. Daarnaast is er een gimmick bedacht met goudkleurige munten onder het seal van de fles. Verzamel je de munten dan “win” je het recht op de aanschaf van een fles uit een special release.

Deze Port Dundas werd op 10 oktober 2000 gedistilleerd bij het voormalige “graanschip” van Diageo. (In 2010 werd Port Dundas gesloten en ging alle productie van grainwhisky voor de Diageo blends naar Cameronbridge.) Claxton’s kocht van deze batch een Bourbon Barrel en gaf het vatnummer EXP1012 mee. Op 23 maart 2021 werd de 20yo whisky gebotteld. Daarbij werd niet gekleurd of koud gefilterd. Het enige dat veranderde was het alcoholpercentage. Dat werd namelijk teruggebracht naar 50% zoals dat in deze serie gebruikelijk is.

  • Neus: Mooie zoete, kruidige tonen van het hout. Potloodslijpsel, karton en vanille, aangevuld met zoete citrustonen.
  • Smaak: Zacht en het herkenbare kruidige van grainwhisky met ook hier weer een mooi zoet citrusrandje. Als het glas wat langer staat komt er ook een hint van van zuivel met zwarte bessen naar boven.
  • Afdronk: Mooie lengte met zoet, kruiden en een licht drogend karakter. Ook hier later een hint van zwarte bessen.

Deze Port Dundas is een gevaarlijk drinkbaar flesje! Wat mij betreft is deze een score van 89 punten waard maar ja, ik ben een liefhebber van grain.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.