North of Scotland 50yo uit de Dalswinton Series

door | januari 7, 2023
North of Scotland 50yo

Hebben we met deze North of Scotland 50yo het mooiste uit de eerste editie van de Claxton’s Dalswinton Series voor het laatst bewaard? Als je de opbouw van de blogs gelezen hebt zou je denken van wel. Natuurlijk zijn de Bowmore, Springbank, Teaninich en Glenburgie al heel bijzonder geweest maar hé, dit is gewoon wel even een whisky die 50 jaar in een vat heeft gezeten.

Voor de oplettende lezer, ik heb hier al eerder een sample van geproefd. Bij mijn bezoek aan het Dalswinton Estate ontving ik van Adrian Hoose namelijk ook een extra sample van deze whisky ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag. Daarnaast had ik het geluk ook nog een zustervat te kunnen sampelen en daar een vergelijking over te schrijven. Nu is Peter aan de beurt om ook te kunnen proeven van dit moois.

De North of Scotland Distillery heeft niet lang bestaan en is inmiddels alweer veel langer gesloten. Er is slechts 23 jaar lang whisky geproduceerd voordat eigenaar Diageo in 1980 de productie van grainwhisky elders ging concentreren. De distillery was gevestigd in Cambus in de Lowlands en de gebouwen doen tegenwoordig dienst als bonding warehouse van eigenaar Diageo.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky werd geproduceerd in de hoogtijdagen van de stokerij. Op 19 december 1970 werd een hogshead gevuld met de newmake spirit. Dit vat kwam na vele jaren terecht in de warehouses van bottelaar Claxton’s en vond zo zijn weg naar de fles en uiteindelijk onze glaasjes. Voor de leeftijd heeft deze whisky nog een heel mooi ABV van 45,8%.

Notities Peter

  • Neus: Zoete tropische vruchten, ananas, abrikozen, noten, caramel en gedroogde pruimen.
  • Smaak: Ananas, caramel, kruiden, crème brulée en butterscotch.
  • Afdronk: Middellang met caramel en tropisch fruit.

Wat een pareltje is dit en wat bijzonder om dit dan te kunnen proeven. Een score van 92 punten wat mij betreft.

Notities Jeroen

  • Neus: Romige vanille en zoet citrusfruit met een licht zoete kruidigheid. Een hint van tropisch fruit maar ook een gewoon appeltje. Mooie zachte geur.
  • Smaak: Romige custardpudding met een mespuntje kaneel en een sausje van tropisch fruit.
  • Afdronk: Romig, zoet en lang. Tropische vruchtenthee met bruine kandijsuiker.

Dit is voor mij echt een van de mooiste ontdekkingen van het afgelopen jaar. Nu ben ik toch al een liefhebber van oude grains maar van North of Scotland had ik nog nooit iets geproefd. Nu hoop ik dat toch zéker nog eens te kunnen doen. Ook mijn score zit op 92 punten.

Daarmee zijn we aan het einde van deze bijzondere serie gekomen. Thank you very much Adrian for this very special set of samples! We’re looking forward to a new edition…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *