Glenburgie 45yo uit de Dalswinton Series

door | januari 3, 2023
Glenburgie 45yo

Wat Benrinnes voor Jeroen is, is Glenburgie voor mij, een soort van een favoriete distilleerderij dus. Hoe mooi is het dan dat Jeroen mij vroeg of ik één van de Claxton’s samples die hij in huis had samen met hem wilde proeven. We proefden ze uiteindelijk allemaal maar mijn interesse ging vooral uit naar de Glenburgie 45yo uit de Dalswinton Series. Wat een prachtige leeftijd, hoe zou de whisky zijn?

Glenburgie is een distilleerderij gelegen nabij Alves bij Moray in de speyside. Erg veel bottelingen zul je er niet van vinden, want een echte eigen botteling hebben ze niet of zelden. Het zijn dus de onafhankelijke bottelaars die zo nu en dan eens een mooi vat bemachtigen en dat dan bottelen wanneer zij denken dat het mooiste resultaat bereikt is.

Zoals Jeroen al schreef, is dit misschien wel mijn favoriete distilleerderij, omdat de whisky een prachtig profiel heeft met vaak mooie zoete en fruitige tonen. Fruitsmaken van vruchten die een veel warmer klimaat wensen dan die we hier of in Schotland kennen. Ik ben maar zelden teleurgesteld in een whisky van deze distilleerderij. Wel is er een klein nadeel, want het zijn vaak de vaten die wat langere tijd hebben gelegen, die ik zo aantrekkelijk vind. Daar hangt dan meestal ook een ander prijskaartje aan.

Dit is dan ook DE mogelijkheid om zo’n oude Glenburgie te mogen proeven! Ik voelde me een klein jongetje wat verrast wordt met een cadeautje. Het waren deze avond allemaal pareltjes, maar deze had bij mij bij voorbaat al een podiumplaats. Deze whisky heeft maar liefst 45 jaar gerijpt op een Hogshead. Nog voor ik op deze planeet was is deze spirit gemaakt, namelijk op 5 juni 1975. Het was voor Claxton’s dan ook zeker een reden om deze botteling in de exclusieve Dalswinton Series uit te brengen.

Foto Whiskybase.com

Notities Jeroen

  • Neus: Een vleugje menthol, een zoete rijpe sinaasappel, zoete roomboter, abrikoos en rijpe ananas.
  • Smaak: Tropisch fruit! Passievrucht, ananas en siroop. Heel zacht en een beetje stroperig. Er is ook een mooi fris en dun randje menthol aanwezig.
  • Afdronk: Redelijk lang, romig en zoet van tropisch fruit.

Een heerlijk samenspel van tropisch fruit en een vleugje frisse menthol. Voor mij 90 punten.

Notities Peter

  • Neus: Kruidig, sinaasappelschil, fruitig met appel, peer en perzik. Een vleugje menthol.
  • Smaak: Zacht, romig, tropisch fruit, meloen, citrusfruit, peer en ananas.
  • Afdronk: Lang met tropische vruchten en een beetje hout.

Mooie fruitige tonen die zo kan waarderen in Glenburgie whisky’s. Ook ik geef hier een score van 90 punten aan!

Een prachtige ervaring om van je favoriete distilleerderij zo’n oude whisky te kunnen proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *