Fettercairn 2008 uit Warehouse No 1

door | maart 23, 2023
Fettercairn 2008 uit Warehouse No 1

Eerder deze week kreeg ik Wally van der Laan even op bezoek. We hadden afgesproken wat samples uit te wisselen en hij moest toevallig toch in Oss zijn. Toen Wally weer naar huis reed en ik mijn nieuwe samples in de kast zette, zag ik een bekend handschrift. Een mooie reden om nog maar eens een sample uit de Surprise Sample Swap te proeven. Dit keer de Fettercairn 2008 uit Warehouse No 1 op het Dalswinton Estate waar bottelaar Claxton’s resideert.

Ik wist dus oprecht nog steeds niet wie mijn verrassingspakket aan samples eind 2022 had samengesteld. Het moest in ieder geval iemand zijn die zelf ook een mooie collectie aan onafhankelijk gebottelde flessen had staan. Daarnaast had de persoon ook heel goed gekeken naar wat er zoal in mijn collectie staat en op basis daarvan een mooi pakket samengesteld. Deze persoon blijkt nu dus Wally te zijn.

Dan naar de whisky. Fettercairn is een distilleerderij waar ik niet heel veel ervaring mee heb. Ik heb in totaal drie keer een fles Fettercairn in mijn collectie gehad waarvan ook de laatste nét leeg is. Dit sample stond dus mede op basis van mijn positieve ervaringen met Claxton’s in het verrassingsdoosje.

Foto Whiskybase.com

De spirit voor deze whisky werd gestookt op 31 oktober 2008. Een first fill ex Bourbon barrel met vatnummer C22036 werd ermee gevuld en weggelegd om uiteindelijk in Warehouse No 1 terecht te komen. In 2022 werd het vat geleegd en werd de 13 jarige whisky verdeeld over 229 flessen. Het alcoholpercentage is daarbij vastgesteld op 54,1%.

  • Neus: Zoete kruidigheid met vooral vanille. Er is citrusfruit, gedroogde abrikoos en een hint van een boterbabbelaar. Met water komt de boterbabbelaar nog meer naar boven.
  • Smaak: Stevige aankomst, kruidig en verwarmend bij de eerste slok. Ook weer vanille, een lichte romigheid en wat zoete fruittinten. Met water wordt de whisky wat zachter en komt er ook een meer notig karakter door waardoor een iets drogende sensatie ontstaat.
  • Afdronk: Prettig van lengte met een zoetje en een mooie kruidigheid, met water wat meer drogend,.

Een wat pittige whisky die wat mij betreft echt wat water nodig heeft. Met wat water komt deze dan wel op 86 punten, zonder water een puntje minder. Dat maakt het nog steeds een mooie whisky maar niet een waar ik naar op zoek zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *