Exploration Series Samples

door | december 20, 2022
Exploration Series Samples

Soms gebeurt het dat de flessen die bij de slijter op het schap stonden eerder uitverkocht waren dan dat de bijgeleverde samples leeggeschonken zijn. De samples blijven dan eenzaam achter zonder verdere functie of bestemming. Deze drie Exploration Series Samples die bij Wijnhuis Oss nog op het schap stonden heb ik gelukkig toch nog een mooi doel kunnen geven en natuurlijk is dat voor mij ook helemaal niet vervelend.

Al zou ik nog zo graag willen, ook ik kan lang niet alles dat op de markt komt aanschaffen. Ik moet wel zeggen dat ik bij deze flessen in de verleiding geweest ben en dan met name bij de Benrinnes en de Tamnavulin. De eerste vanwege mijn persoonlijke voorkeur en de tweede vanwege de goede verhalen die ik hoorde over Tamnavulin whisky in het algemeen. Nu kan ik ze dan toch in ieder geval nog even proeven.

Alledrie de samples zijn afkomstig uit de Exploration Series van Claxton’s en dat wil zeggen dat ze op een aantal gebieden hetzelfde zijn. Het ABV is steeds 50% en verder is er niet koud gefilterd of bijgekleurd. Ik proef de samples op volgorde van leeftijd.

Een kleine ontdekkingsreis

Benrinnes 9yo Bordeaux Cask

Het lijkt wel of je tegenwoordig steeds meer Benrinnes bottelingen tegenkomt die een rijping of een finish gehad hebben in een ex wijnvat. Dat is met deze expressie dus ook het geval. Het Bordeaux vat werd op 15 januari 2013 gevuld met Benrinnes new make spirit en op 2 februari 2022 werd het vat geleegd om gebotteld te worden.

  • Neus: Een zoetje maar ook wat drogend. Iets van een karakter van noten. Het zoetje komt wat meer door en neigt naar een rijpe appel.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Heerlijk zoet en fruitig met vooral weer die rijpe appel. Misschien zelfs bijna overrijp met een wat melig karakter of zou dat weer een handvol noten zijn die dat meebrengen. Het zorgt in ieder geval voor een licht drogende sensatie in de mond bij het doorslikken.
  • Afdronk: Het drogende karakter is aanwezig maar het zoete appeltje is dat zéker ook. Een mooie lange afdronk met ook een licht kruidig randje.

Achteraf gezien had ik deze fles best kunnen aanschaffen. Een prima whisky, makkelijk drinkbaar en wat mij betreft een zeer mooie 87 score waard.

Macduff 10yo Fresh Sherry Hogshead

Van Macduff heb ik nog niet vaak iets geproefd maar wat ik proefde was volgens mij altijd wel prima in orde. Volgens mij was dat ook altijd een sherryvat rijping en dat is hier ook het geval. Op 3 oktober 2011 werd namelijk een Fresh Sherry Hogshead afgevuld met spirit en op 4 oktober 2021 werd dit vat geleegd.

  • Neus: Een bescheiden geur ten opzichte van de Benrinnes van net. Heeft wat meer tijd nodig maar dan komen wat mooie zoete sherrytonen langzaam naar boven. Witte chocolade met wat gedroogde bosvruchten en een lichte kruidigheid in de richting van kruidnagel.
  • Smaak: Kruidig met kruidnagel en een mespuntje kaneel. Ook hier weer iets en bosvruchten en een stukje chocolade maar niet heel uitgesproken. Met name het kruidige blijft meer aanwezig.
  • Afdronk: Niet heel lang en niet heel uitgesproken. Licht kruidig met een zoet randje.

Het is geen slecht whisky maar het is wat mij betreft zeker ook geen hoogvlieger. Ik geef deze Macduff een score van 84 punten.

Tamnavulin 11yo Oloroso Quarter Cask

Zoals gezegd ben ik zeer benieuwd naar dit sample. Ik ken Tamnavulin alleen van de herkenbare etiketten op het whiskyschap in de winkel en van de positieve geluiden over de kwaliteit van deze zeer betaalbare whisky. Hoe zou dat zijn met deze botteling van een Oloroso Quarter Cask dat op 2 juni 2010 gevuld werd en op 19 april 2022 geleegd werd in flessen?

  • Neus: Een geur van sinaasappelmarmelade is het eerste dat in me opkomt. Een fris randje van groene kruiden en een vleugje marsepein maken het af.
  • Smaak: Zacht en licht kruidig maar meer richting gedroogde kruiden. Er is ook een hint van tabak aanwezig. Marsepein en sinaasappelmarmelade doen ook weer mee.
  • Afdronk: Mooi van smaak en prima van lengte. Ook hier een vleugje tabak en een mooie balans tussen kruiden en een zoetje van marsepein.

Ja, mijn interesse voor Tamnavulin is gewekt. Een mooie whisky en van deze drie samples wat mij betreft eigenlijk zelfs de mooiste met een score van 88 punten.

Wijnhuis Oss bedankt voor het beschikbaar stellen van deze samples!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *