Een Blair Athol met een verhaal

door | oktober 29, 2022

Begin mei was ik met mijn oudste zoon Bram in Schotland. Samen bezochten we wat mooie whiskybestemmingen en het hoogtepunt was eigenlijk wel het bezoek aan het Dalswinton Estate, de thuisbasis van bottelaar Claxton’s. Na een leuke rondleiding mochten we ook getuige zijn van het bottelen van een vat voor de Exploration Series en zo werd dit een Blair Athol met een verhaal.

Wij bezochten de Blair Athol distillery tijdens onze Schotland reis in 2016. Blair Athol is een whisky die je “in het wild” vooral tegenkomt bij de onafhankelijke bottelaars. Eigenaar Diageo brengt de whisky als single malt alleen uit in de Flora & Fauna serie. Voor de rest gebruiken zij de whisky vooral voor de bekende blends. Gelukkig wordt er meer dan genoeg geproduceerd en zijn er bottelaars genoeg die de Highland whisky op de markt brengen en ik heb er dan ook al verschillende van in mijn kast staan. Een daarvan (of inmiddels twee) betreft deze Claxton’s botteling.

Bram en ik waren met Adrian Hoose al even de diverse warehouses door geweest, hadden een aantal mooie drammetjes geproefd en vervolgens werden we dus meegenomen naar de bottlehall op het Estate. Je raadt het al, daar werd deze specifieke botteling afgevuld en om het nóg mooier te maken, zowel Bram als ikzelf mocht daar even mee helpen. Samen vulden we vier flessen en beiden mochten we daar een fles van houden. Het zou nog 5 maanden duren voordat deze uiteindelijk de winkels zou bereiken maar wij hadden ze alvast!

Een mooi verhaal maar is de whisky ook lekker en wat is eigenlijk de geschiedenis ervan? Om met dat laatste beginnen werd de spirit gedistilleerd op 17 september 2013. Een STR Barrique met vatnummer 310838 werd ermee gevuld en dit vat belandde uiteindelijk in het bezit van Claxton’s. Uiteindelijk werd de inhoud op 4 mei 2022 op een leeftijd van 8 jaar gebotteld waarbij het alcoholpercentage werd teruggebracht tot 50% zoals gebruikelijk bij de Exploration Series.

  • Neus: Een zoete geur van paarse winegums, marsepein, bosvruchten, vruchtenthee.
  • Smaak: Licht kruidig prikkeltje, bijna mousserend, cassis waar de prik net vanaf is, bosvruchten en ook hier weer de winegums.
  • Afdronk: Mooie lange, zoete afdronk die ook weer neigt naar cassis, licht drogend effect van vruchtenthee.

Dit is echt een snoepje! Geen wonder dat deze dan ook zo goed beviel in de proeverij die we onlangs presenteerden. Aangezien de zelfgevulde fles al ongeveer op de helft is heb ik voor mezelf nog maar een nieuw flesje aangeschaft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *