Claxton’s Winter Releases

door | november 11, 2020
Untitled

In het najaar van 2018 mocht ik meedoen met een tweettasting waarin vijf nieuwe releases van bottelaar Claxton’s besproken zouden worden. Vanwege onze trip naar Schotland had ik mijn notities thuis alvast gemaakt en zittend aan de bar van The Cairndow Inn was het zaak deze te verwerken in de tweets. Het werd een leuke avond waarbij het vooral mooi is om te merken hoe verschillend de meningen kunnen zijn in zo’n groep. Hieronder zal ik mijn notities geven voor vier van de vijf samples. De laatste zal later uitgebreid aan bod komen als deze daadwerkelijk in mijn collectie staat.


We trapten af met een 19yo Teaninich. Gedistilleerd op 5 juli 1999, te rijpen gelegd in een Bourbon Hogshead en uiteindelijk gebotteld met een vatsterkte van 53%

 • Neus: Zoete honing, vanille, een bittertje van grapefruit. Licht kruidig met wat grassige geuren.
 • Smaak: Een licht drogend, ietwat metalig mondgevoel. De geuren komen ook in de smaak weer terug, aangevuld met wat notige invloeden.
 • Afdronk: Mooie lengte, zoet met een licht bittertje van citrusfruit.

Een mooie start van de tasting.

Nummer twee in de line up was er een waar ik me vooraf heel veel van voorgesteld heb. Het is immers niet dagelijks dat je een 22yo Springbank te proeven krijgt. Distillatie vond plaats op 10 mei 1996. Ook deze spirit werd gerijpt in een Bourbon Hogshead. De vatsterkte bedraagt 55%.

 • Neus: Licht rokerig met wat ziltige invloeden. Grassig, citrusfruit, honing en een hint van menthol.
 • Smaak: Niet heel vol van smaak, eerder wat vlak. Citrusfruit, honing, menthol en amandel onder een subtiel laagje turfrook.
 • Afdronk: Medium van lengte. Het frisse van menthol met een subtiel vleugje rook.

Deze whisky doet wat mij betreft de verkoopprijs geen eer aan. Niet dat het geen mooie whisky is hoor. Misschien lag mijn verwachting gewoon te hoog. Ik heb nog wat van het sample staan. Binnenkort nog maar eens proberen denk ik.

Als derde stond een whisky gepland die ik bij de Whiskybase Gathering al proefde bij de stand van Claxton’s. Het betreft een 16yo Bruichladdich. Distillatie van deze whisky vond plaats op 23 augustus 2002 en rijping vond plaats in een Sherry Puncheon. Het alcoholpercentage bij botteling was maar liefst 61,2%

 • Neus: Kruidig en zoet, laurierdrop. Fruitige invloeden van geraspte sinaasappelschil en donkere kersen. Toffee en chocolade.
 • Smaak: Romig mondgevoel met een licht pepertje. Donker fruit met een mooi randje melkchocolade.
 • Afdronk: Mooie lengte met een kruidig zoete smaak.

Een zeer mooie Bruichladdich als je het mij vraagt. Mooie, goed gebalanceerde sherryrijping. Een prima dram!

De laatste whisky die ik in deze blog bespreek is de nummer vijf uit de line up van de avond. Het is de jongste whisky maar vanwege het feit dat een hier een peated whisky betreft is het logisch dat deze aan het eind besproken wordt. We proeven een 10yo Ledaig, gedistilleerd op 7 februari 2008. Deze whisky werd gerijpt in een Refill Hogshead en gebotteld op 54,3%. 

 • Neus: Zware turfrook die bijna aandoet als ruwe olie. Vlezig, zoete vanille en zoet citrusfruit. 
 • Smaak: Verrassend vol van smaak en mondgevoel. Zoete citrus, perzik en honing met een niet overheersend turfrandje.
 • Afdronk: Uiteraard een lange afdrong met turfrook en zoete tinten.

Een zeer mooie jonge Ledaig die een zeer goed slot vormt van de tweettasting.

De 32yo Dumbarton, nummer 4 in de line up, komt binnenkort in mijn kast te staan. Deze zal dan dus ook nader besproken gaan worden. 

Het was een zeer mooie ervaring om mee te kunnen doen aan deze tweettasting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.