Claxton’s Glenrothes 19yo

door | november 9, 2020
Untitled

Een drieluik is pas een drieluik als er ook een derde deel geschreven wordt. Bij deze dus het derde Claxton’s sample dat ik kreeg van Michel Heesbeen. Dit keer gaat het om een 19yo Glenrothes. Na de Adelphi samples die ik laatst beschreef, ben ik nu ook zeer benieuwd naar deze botteling.


Zoals ik eerder al schreef was ik tot voor kort niet echt bekend met de whisky’s die bij de Glenrothes distillery gemaakt worden. Nu geldt dat voor de standaard bottelingen nog steeds al heb ik daar ook al wel eens een mooie sherry rijping van geproefd. De Adelphi bottelingen hebben mijn interesse echter zeker gewekt. Zou deze Claxton’s daar bij in de buurt komen?

Het betreft hier een single cask botteling die 669 flessen opbracht. Distillatie vond plaats op 28 april in 1997 en afgelopen jaar werd overgegaan tot botteling na ruim 19 jaar rijping in een sherry butt. Het alcoholpercentage van deze sherrybom is zoals deze in het vat was, 53,7%.

  • Neus: Kruidige start, overgaand in de bekende sherrytonen. Gedroogd fruit, dadels, rozijnen en vijgen. Pure chocolade.
  • Smaak: Warm en romig mondgevoel. Coating aan de binnenkant van de mond. Kruidig van het hout. Bittere tonen van pure chocolade wisselen de zoete sherry tonen af. Een vleugje tabak lijkt ook aanwezig. Heel licht zwavelig ook. Complex smaakbeeld!
  • Afdronk: Heerlijk van lengte waarbij zoete sherry, bittere chocolade en de tabak elkaar versterken.

Nou Michel, ik kan niet anders zeggen dat een aantal hele mooie flessen in je collectie hebt staan. Prachtig dat je dat ook zo wil delen met andere liefhebbers! Kom maar snel je sampleflesjes ophalen. Ik zal ze van een nieuwe vulling voorzien. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *