Claxton’s Glenrothes 11yo in tweevoud

door | november 11, 2020
Untitled

Vorig jaar werd voor het eerst, in samenwerking met Claxton’s en The Old Pipe, een botteling uitgebracht voor Facebook groep SMWG. Ook dit jaar wordt er weer een mooie botteling uitgebracht en ook dit jaar siert het Claxton’s etiket de fles. Er werd een bourbon hogshead met daarin een 11yo Glenrothes geselecteerd. Dit vat werd verdeeld over een aantal octaves (kleinere vaten met een inhoud van 55 liter). Een van deze octaves werd gebotteld voor de SMWG, Johan van Boxmeer liet voor The Old Pipe een tweede octave bottelen. Op basis van samples is hier vast de eerste indruk.


Op het moment van schrijven is van beide bottelingen slechts 1 fles in het land en wel in de bekende slijterij in St. Oedenrode. Deze flessen zijn bij een Claxton’s proeverij afgelopen week al geopend en dus was een sample wel te regelen met Johan. 

Zoals gezegd is er sprake van een moedervat. Een bourbon hogshead met vatnummer 1854 met daarin een whisky die bij Glenrothes werd gedistilleerd op 7 februari 2007. Voor de finish kregen we de keuze voor het hout van de te gebruiken octave. Voor de SMWG koos ik voor een Oloroso octave, Johan koos voor een PX versie. Na een finish periode van circa 5 maanden werden de vaatjes half september gebotteld.

Laat ik maar eens starten het de botteling van The Old Pipe. Dit PX octave kreeg het vatnummer 1854-1563C mee. Zonder bijkleuren, verdunnen of koud filteren werd de whisky gebotteld op 56,6%.

  • Neus: Direct een duidelijke zoete sherry geur. Gedroogd fruit, omhuld met pure chocolade. Rozijnen en toffee 
  • Smaak: Een licht pepertje op de tong maakt plaats voor een verwarmend mondgevoel. Ook hier komen de zoete PX tonen duidelijk naar voren. Hier ook wat lichte citrustinten waarbij ik denk aan sinaasappel, een licht bittertje van sinaasappelschil zelfs ook
  • Afdronk: Medium lengte met chocolade, een vleugje sinaasappel en gedroogd fruit

Geen verkeerde botteling hoor!

De botteling voor de SMWG dan. Zoals gezegd koos ik hier voor de Oloroso octave en deze kreeg vatnummer 1854-1563A. Onder dezelfde condities gebotteld had dit vaatje een iets hoger ABV. Volgens het etiket zit hier namelijk 56,8% alcohol in. Ik ben benieuwd naar andere verschillen.

  • Neus: Caramel, gedroogd fruit, speculaaskruiden, chocolade en een vleugje soja
  • Smaak: Zacht en kruidig met zoete sherrytonen. Sinaasappel, caramel, chocolade en kersen
  • Afdronk: Mooie lange finish waarin met name de chocolade en caramel aanwezig blijven.

Dit is voor mij nipt de winnaar van de twee zuster-vaatjes al zijn het beiden zeer fijne bottelingen!

Octave A en C zijn hiermee door ons beoordeeld. Er zou ook nog een deel B gevuld zijn om van A naar C te komen. Wat we wel weten is dat er zeker ook nog een deel D is afgevuld. Hiervan weten we dat het, net als de botteling van The Old Pipe, een PX octave is. Dit vaatje werd gebotteld voor “Genuss am Gaumen”, een slijterij in Oostenrijk. Zij namen de botteling mee naar het Seaside Whisky Festival in Bregenz, Oostenrijk. Vooraf werd uit de ingezonden whisky’s in een blind tasting deze octave verkozen tot Best of Seaside. 

Ik kan niet wachten om mijn eigen SMWG fles in de kast te hebben staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *