Claxton’s Dumbarton 32yo

door | november 11, 2020
Untitled

Tijdens de Whiskybase Gathering van 2018 mocht ik al kennis maken met een aantal zeer mooie nieuwe bottelingen van Claxton’s. Daarnaast kreeg ik ook nog eens de kans om mee te doen aan een tweettasting (online proeverij op Twitter) waarbij ik wederom vijf samples mocht proeven. Beide keren sprong er één whisky echt bovenuit in mijn beleving. De 32 jarige singlegrain whisky van de Dumbarton distillery maakte de eerste keer zelfs al zoveel indruk dat ik nog tijdens de Whiskybase Gathering besloot dat deze fles in mijn collectie móést komen te staan. 


Singlegrain whisky wordt sinds jaar een dag als basis gebruikt voor de bekende blends en ook Dumbarton vormde daarop geen uitzondering. Vormde? Ja inderdaad, de Dumbarton distillery stopte de whiskyproductie in 2002 na een actief bestaan van ongeveer 65 jaar. In die jaren was de distillery zelfs zo actief dat het lange tijd de grootste grain distillery van Europa was. In de hoogtijdagen werd er jaarlijks zo’n 113 miljoen liter spirit geproduceerd, voornamelijk voor de Ballantine’s blends. Tegenwoordig gebruikt Ballantine’s grainwhisky die bij het naburig gelegen Strathclyde geproduceerd wordt. Het oude terrein van de Dumbarton distillery is nu in gebruik als woonwijk.

Gelukkig is niet alle Dumbarton spirit verdwenen in blends. Zo heel af en toe duikt er ergens, een door een onafhankelijk bottelaar opgekocht, vat op en dat gebeurde nu dus ook met de door Claxton’s uitgebrachte botteling. Het betreft hier een Bourbon barrel (vatnummer 1852-73497) waarin een op 19 augustus 1986 gedistilleerde whisky mocht rijpen. Na 32 jaar rijping was er nog slechts voldoende in het vat aanwezig om er 96 flessen van te vullen. De engelen hebben hun deel dus wel gehad maar ze hebben het alcoholpercentage gelukkig niet te veel af laten nemen. Het alcoholpercentage van 57,1% is immers nog vrij hoog te noemen voor de leeftijd.

Tijd voor de proefnotities, eerst wel even laten ademen in het glas. Een belangrijk stukje discipline bij het drinken van dit soort oude grains.

  • Neus: Natuurlijk, de standaard geuren van lijm en oplosmiddel die je bij singlegrain whisky is aanwezig en daarom lekker een tijdje met rust laten. Dan komen andere geuren naar boven. Geraspte schil van citrusvruchten, vanille, caramel, een licht notig karakter en vooral ook een geur van rietsuiker. Je zou bijna zeggen dat er een rijping op een rumvat heeft plaatsgevonden
  • Smaak: Zacht en romig mondgevoel. Zoete tonen die ook in de smaak in de richting van rum trekken. Verder ook hier de citrus en het licht notige karakter
  • Finish: Lange afdronk met een heerlijke zachtzoete smaak van demarara rietsuiker.

Ik kan wel stellen dat ik inmiddels een fan geworden ben van dit soort oude grain whisky. Ik heb al wat heerlijke voorbeelden van Cambus in de collectie (gehad) en bottelingen van Invergordon mogen proeven. Deze Dumbarton overtreft echter wat ik tot nu toe mocht proeven, getuige ook mijn 92 score op Whiskybase. Ik denk dat ik volgend jaar maar uit ga kijken naar meer bottelingen van deze distilleerderij. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.