Claxton’s Coin Collectors Exclusive

door | augustus 16, 2022

Het huidige Claxton’s portfolio bestaat uit de Warehouse serie, de Dalswinton serie en de Exploration serie. De Exploration serie heeft een mooie gimmick voor de vaste klanten. Je kan er als het ware sparen voor je eigen “schat”. Elke fles heeft namelijk een muntje onder het seal zitten en daarmee spaar je voor de Claxton’s Coin Collectors Exclusive botteling. Ik had mijn eerste setje van vijf muntjes compleet en bestelde de fles.

Inmiddels sieren de flessen van Claxton’s, op aanraden van ons, alweer een tijdje de schappen van Wijnhuis Oss. Uiteraard zijn er zo dus al een paar flessen in mijn eigen collectie terecht gekomen en natuurlijk zorgde ook de meest recente Schotland reis, met zoek aan het Dalswinton Estate, voor een paar coins.

Via de Claxton’s website is het dan mogelijk om je aanvraag voor de Exclusive botteling in gang te zetten. Uiteindelijk kreeg ik van Frans Brouwer van High Spirits Import een appje dat hij onderweg was naar Oss met mijn fles. Meteen een mooie gelegenheid om elkaar even in levende lijve te ontmoeten.

Het eerste nieuwe muntje is er alweer

Tijd voor de whisky. Zoals steeds bij de Exploration serie is dit een botteling waarbij het alcoholpercentage op 50% is gebracht. Er is verder niet bijgekleurd of koud gefilterd. De spirit werd op 29 juni 2000 gedistilleerd bij een niet nader te noemen distilleerderij in de Highlands. De initiële rijping heeft plaatsgevonden in een Bourbon Hogshead. een deel hiervan is overgezet in een Oloroso sherry octave voor een finish van 6 maanden.

  • Neus: Het eerste dat in me opkomt is appeltaart met in rum en kaneel gedrenkte appel en rozijnen. Als het glas wat langer staat komen ook aroma’s van kersen, pure chocolade en Tutti Frutti door.
  • Smaak: Pittig bij het eerste slokje direct na openen van de fles. Een paar dagen later is het eerste slokje een stuk vriendelijker. Nog steeds prikkelend van kaneel, bijna een mousserend gevoel. In de smaak komen vooral verse appelmoes en gedroogd fruit naar voren.
  • Afdronk: Lange afdronk met vooral appel. Zelfs ruim een uur nadat het glas geleegd is proef ik de appel(moes) nog.

Het eerste glaasje liet me nogal schrikken vanwege de branderigheid. Gelukkig lijkt dit snel te stabiliseren nu er zuurstof bij gekomen is. Ik heb deze whisky een score van 87 punten gegeven. Een prima whisky met een mooie leeftijd voor een zeer mooie prijs. Een echte klantenbinder van Claxton’s.

2 gedachten over “Claxton’s Coin Collectors Exclusive

  1. Jasper Zondervan

    Leuk detail, de coordinaten op de fles verwijzen naar de distillery. In dit geval naar de warehouses van Loch Lomond distillery 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *