Claxton’s Bunnahabhain 16yo voor The Old Pipe

door | november 11, 2020
Untitled

In het najaar van 2017 was ik bij The Old Pipe in St. Oedenrode. Volgens mij was ik er toen om de 25yo Cambus van Claxton’s te kopen. In ieder geval was het ook de dag dat Johan van Boxmeer me vertelde over een nieuwe botteling voor zijn slijterij. Hij liet me zelfs een beetje proeven van het casksample dat hij had staan en toen wist ik het al meteen. De 16yo Bunnahabhain die door Claxton Spirits gebotteld ging worden, moest ook in mijn kast komen te staan.


De tweede keer dat ik deze whisky mocht proeven was een dag of drie na botteling. Adrian Hoose had namelijk, met toestemming van Johan, een fles meegenomen naar The Whiskybase Gathering in Rotterdam. Ook tussen het geweld van velen ander prachtige whisky’s maakte deze fles een zeer mooie indruk op me. Dit bevestigde nogmaals de gedachte dat ik de fles wilde hebben. Vanwege andere tussenliggende aankopen zou het echter nog duren tot eerder deze maand dat ik de fles daadwerkelijk in huis haalde.

Voor The Old Pipe is dit inmiddels de derde botteling die ze uitbrengen. Nadat in 2014 en 2015 al twee verschillende Glendronach’s gebotteld werden, was het nu weer eens tijd voor een nieuwe botteling. Voor Johan stond het vast dat het nu een (unpeated) Bunnahabhain moest zijn. Het profiel van de Bunnahabhain whisky’s bevalt Johan zeer goed en gezien de band die de slijter inmiddels met bottelaar Claxton’s heeft opgebouwd, was het logisch de vraag bij hen neer te leggen. Het casksample gaf Johan de bevestiging dat het goed ging komen, zeker ook omdat de botteling plaats kon vinden op de 16e verjaardag van zijn zoon Jan.

De whisky werd gedistilleerd op 8 oktober in 2001. Een Oloroso Sherry Cask met nummer 1730-1429 werd gevuld met een gedeelte van de gedistilleerde batch. Op 22 november van 2017 werd overgegaan tot botteling van de gerijpte whisky. Natuurlijk van kleur, zonder koude filtering en op vatsterkte (55,8%), just the way I like it… Er werden 582 flessen gevuld en een daarvan staat nu bij mij in de kast. Tijd voor een beoordeling.

  • Neus: Prachtige kenmerkende Oloroso sherry geuren. Rood fruit, sigarenas, leer, soja en een vleugje rozijnen.
  • Smaak: Vol en romig mondgevoel. Licht kruidig karakter. Gedroogd fruit maar ook vers rood fruit. Ook hier weer een vleugje soja.
  • Finish: Lange afdronk. Zoete tinten met een licht ziltig randje. 

Een zeer mooie eigen botteling die mooi in het rijtje past met de beide Glendronach bottelingen. Prachtig in balans. Zeer mooie sherrytonen zonder een echte sherrybom te worden. Deze 16yo botteling is wel in een wat hogere prijsklasse terecht gekomen dan de beide vorige bottelingen. Johan heeft daarmee wel een risico genomen. Wat mij betreft is deze whisky echter het prijskaartje van €104,95 zeker wel waard. Hier ga ik nog lang en rustig van genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *