Claxton’s Auchroisk 25yo

door | november 9, 2020
Untitled

Tijd voor het tweede deel van de Claxton’s sample drieluik, een korte serie over drie samples die ik ontving van Michel Heesbeen. Ik beschreef eerder al de 20yo Arran, de 19yo Glenrothes mag het drieluik sluiten. Nu is het de beurt aan de 25yo Auchroisk.


Met Auchroisk heb ik tot op heden niet veel ervaring. Het grootste deel van de productie verdwijnt dan ook in diverse Diageo blends. Als officiële botteling is er wel een 10yo Flora & Fauna editie uitgebracht. Verder maakt Auchroisk zo af en toe deel uit van een Special Releases serie die Diageo jaarlijks uitbrengt. De Special Releases 2016 serie kende ook weer een botteling van Auchroisk en ook hier ging het om een 25yo whisky. Ik ben benieuwd hoe de Claxton’s botteling zich afzet tegen de Special Release.

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen beide 25yo bottelingen. De Diageo uitvoering is gebotteld uit meerdere American oak hogsheads en refill European oak butts. In dit geval gaat het om een single cask botteling uit een American oak Bourbon hogshead. De limited release van Diageo kwam uit op een totaal van 3954 flessen, het Claxton’s van op 263. Het is wel bijzonder dat beide bottelingen uitgekomen zijn op een alcoholpercentage van 51,2%. Genoeg vergeleken, tijd om aan de slag te gaan.

De whisky werd gedistilleerd op 26 april 1991 en botteling vond plaats in 2016 nadat de datum van 26 april verstreken was. Zoals gezegd vond rijping plaats in een Bourbon hogshead. Het vatnummer was 1604-7479.

  • Neus: Zoete honing, frisse heide, amandel, citrus, witte chocolade en een vleugje menthol
  • Smaak: Licht kruidig, warm en romig mondgevoel, zoete citrus en honin
  • Afdronk: Zoet maar ook fris. Menthol en een hint van zoethout.

Michel, dank je voor dit mooie sample!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *