Claxton’s Arran 20yo

door | november 9, 2020
Untitled

Laatst was ik dus bij whiskyliefhebber, en mede-Ossenaar, Michel Heesbeen. Ik mocht bij hem een paar mooie samples uitzoeken en drie van de uitgezochte samples waren afkomstig van Claxton’s bottelingen. Mooi voor een korte serie dus.


Michel is niet alleen liefhebber van singel malt whisky, hij is zeer zeker ook liefhebber van de nog relatief jonge Arran distillery. De distillery bestaat immers pas ruim 21 jaar en heeft in die tijd al wel bewezen een mooie kwaliteit te kunnen produceren. Stiekem ben ik ook wel een beetje fan wink. Toen ik deze botteling dus bij Michel in de kast zag staan, hoefde ik niet lang te twijfelen. Deze wil ik zeker wel proeven!

Claxton’s is een nog vrij nieuwe bottelaar, gevestigd in Yorkshire. Ze staan bekend om de uitgesproken vorm van hun flessen en ik moet zeggen, de enkele whisky die ik tot nu toe proefde van deze bottelaar beviel me zeker niet slecht! Ik ben dus zeer benieuwd naar deze 20 jaar oude Arran.

De whisky werd gedistilleerd op 2 september 1996 en na het vetstrijken van een 20 jaar durende rijping in een refill hogshead gebotteld op vatsterkte. Het alcoholgehalte bedraagt 50,3%. In totaal werden 291 flessen gevuld.

  • Neus: Fruitig, appel, amandel, zoete honing en een vleugje zoethout
  • Smaak: Voor mij een zeer typische Arran smaak. Het zoete van de honing, een romig mondgevoel, wat fruit maar vooral laurier. Ook hier een vleugje amandel
  • Afdronk: Zoet met de laurier-kruidigheid op de achtergrond. Mooi van lengte en smaak.

Michel, had ik je al bedankt voor dit mooie sample?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *