Bruichladdich 20yo, Claxton’s Warehouse No.1

door | juli 3, 2022

Met jullie goedvinden ga ik nog even terug naar begin mei. Ik was met mijn zoon Bram in Schotland en een van de bezoekjes die we brachten was aan het Dalswinton Estate, de plek waar bottelaar Claxton Spirits tegenwoordig huist. We kregen die dag van alles te proeven en het eerste glaasje was meteen raak. Ik mocht voor mezelf ook nog een sampletje inschenken om erover te kunnen schrijven als de flessen ook de Nederlandse markt bereikt hadden. Inmiddels is dat zover.

Bruichladdich is een Islay distillery met zeer mooie reputatie en dat komt de prijs niet altijd ten goede. De jongere standaard bottelingen zijn nog redelijk betaalbaar maar oudere bottelingen kunnen nogal prijzig worden en dat merken de onafhankelijke bottelaars ook. Ik kan alvast verklappen dat ook dit geen goedkope fles is.

Deze Bruichladdich werd in november 2001 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een fresh sherry hogshead met vatnummer C22034. Claxton’s kocht het vat en legde het uiteindelijk in Warehouse No.1, de schatkamer van het Estate. Begin dit jaar werd het vat geleegd en werden er 193 gevuld. Het alcoholpercentage werd daarbij vastgesteld op 59,9%.

  • Neus: Kruidig met een zoet randje als een zoete sojasaus. Gedroogd fruit als dadels en vijgen. Sinaasappelmarmelade, pure chocolade en caramelfudge. Er lijkt ook een hintje houtskoolrook boven het glas te hangen.
  • Smaak: Zacht en kruidig en wat me meteen opvalt is een fris randje van menthol. Een wat ziltig karakter in de smaak dat in de geur niet aanwezig leek. Bijzonder! Een kaneelachtige prikkel op de tong. Ook weer wat gedroogd fruit en pure chocolade maar het vat overheerst absoluut niet. Heel mooi in balans.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met afwisselend drogende tinten, zoet maar ook hier weer dat tintje menthol.

Het wat kruidige karakter doet mij vermoeden dat het een Oloroso hogshead betreft. De interactie tussen het vat en de spirit is prachtig. Ik geef deze Bruichladdich daarom een score van 90 punten mee maar goed, ik vind ook wel dat je dat mag verwachten van een fles in deze prijsklasse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *