Bowmore 29yo uit de Dalswinton Series

door | december 10, 2022
Bowmore 29yo

Wat doe je als je als een prachtige, kostbare sampleset hebt gekregen? Juist, die samples ga je samen met je blogmaatje proeven en beoordelen en dus gingen Peter en ik er eens een avond goed voor zitten. Het eerste sample dat we behandelen is de Bowmore 29yo uit de Dalswinton Series van bottelaar Claxton’s. Veel leesplezier met deze serie.

Op de avond dat we ons huiswerk deden sloten we het rijtje af met dit sample, immers een geturfd glaasje zet je op het einde in je proeverij toch? Onlangs hebben we allebei nog wel eens een verdwaalde Bowmore geproefd maar eigenlijk zijn we allebei deze Islay distillery wat uit het oog verloren. Dat terwijl we in het begin van Whisky Oss nog vrij veel met de distilleerderij deden. Tijden en smaken veranderen nou eenmaal.

Foto Whiskybase.com

Deze Bowmore werd op 17 september 1992 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een hogshead. In december 2021 werd het vat geleegd en de botteling vond plaats op een sterkte van 44,5%. Het is niet bekend hoeveel flessen deze botteling heeft opgebracht maar de oplage zal beperkt zijn. We gaan proeven.

Notities Peter

  • Neus: Eerst een beetje ledervet maar dat is later helemaal weg. Er komt een geur van honing, limoen en lichte turfrook voor in de plaats.
  • Smaak: Zoet, honing, mooie lichte turfrook en wat tropisch fruit.
  • Afdronk: Lang met zoet, een turfje, houtvuur en een klein beetje fruit.

Niet veel diepgang, geen enkel aroma is heel uitgesproken aanwezig. De whisky doet wat vlak aan en daarom van mij een score van 85 punten.

Notities Jeroen

  • Neus: Een mix van lichte turfrook en een kamvuurtje, honing, een zoetje van vanille en wat citrusfruit.
  • Smaak: Zilte turfrook, salmiakachtig. Ook weer wat fruittonen die ook wat richting tropisch fruit gaan.
  • Afdronk: Wat aan de korte kant, licht rookrandje en wat fruitige tonen.

Ik ben het helemaal met Peter eens. Te vlak, te weinig diepgang, te weinig uitgesproken. Wat mij betreft nog wel 86 punten waard.

Ik denk dat we allebei gewoon moeite hebben met Bowmore. Een prima distilleerderij maar wij blijken er geen fan van te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *