Balblair 9yo uit Warehouse No 8

door | mei 23, 2023
Balblair 9yo uit Warehouse No 8

Deze whisky is afkomstig van een distillery waar ik eerder alleen een SMWS sample van proefde. Dat sample heeft er wél voor gezorgd dat ik toch een beetje uit ging kijken naar vergelijkbare onafhankelijke bottelingen, met de aankoop van deze Balblair 9yo uit Warehouse No 8 van Claxton’s, inmiddels alweer een tijdje geleden, als gevolg.

De Balblair distillery ligt zo’n 50km ten noorden van Inverness aan de zuidkant van de Dornoch Firth. Balblair, stamt uit 1790 en is de oudste nog werkende distilleerderij in dit gedeelte van Schotland en de op één na oudste van het hele land. De officiële bottelingen van Balblair worden uitgebracht in zeer herkenbare bolle flessen. Lange tijd werd het jaar van distillatie prominent aangegeven op het label. Sinds enkele jaren wordt er meer aandacht gegeven aan de leeftijd van de whisky.

Naast officiële bottelingen vindt Balblair ook via onafhankelijke bottelaars zijn weg naar de slijters en dan wordt het voor mij weer interessant. Claxton Spirits is zo’n onafhankelijke bottelaar en zij kochten een vat Balblair whisky en verdeelden de inhoud over enkele octaves, in dit geval een Oloroso Sherry Octave met vatnummer C22078. Distillatie vond plaats in november 2012 en vlak voor de whisky tien jaar gerijpt zou hebben werd het vaatje gelegd en werden er 63 flessen gevuld met de inhoud. Het alcoholpercentage werd bepaald op 56,0%.

  • Neus: Vanilleyoghurt met een scheutje kersensiroop is het eerste dat in me opkomt. Wat langer in het glas komt ook een meer kruidige geur naar boven die uiteindelijk uitkomt bij leer en zoete tabak. Heel bijzonder.
  • Smaak: Licht prikkelend van droge kruiden die snel overgaat naar een vol en romig mondgevoel. Ook hier komt een zuiveltintje boven maar proef ik ook witte chocolade, kersen en een heel licht randje zwavel door. Alles is mooi in balans met elkaar.
  • Afdronk: Een mooie zachte afdronk waarbij het juist lijkt of er ook iets van pure chocolade aanwezig is geweest.

Ik mocht deze whisky proeven bij Wijnhuis Oss en ik was meteen verkocht. Een prijzig flesje als je kijkt naar de leeftijd maar ja, er zijn er maar 63 van gebotteld en ik vind hem 88 punten waard. Ik ben blij dat deze fles in mijn kast staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *